Flystreik til over helgen

Folk i Sør-Norge som vil ut og fly, må belage seg på å vente, i alle fall til over helgen. Regjeringen har foreløpig ingen planer om å gripe inn i streiken blant de AF-organiserte flygelederne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen dårlig spådom at streiken vil vare til over helgen, sier statssekretær Per N. Hagen i Kommunal- og arbeidsdepartementet.

Også andre hensyn enn liv og helse kan føre til at regjeringen foreslår tvungen lønnsnemnd, sier Hagen.

- Den dagen vesentlige samfunnshensyn rammes, kan vi gripe inn. Det tar nok tid før man kommer i en slik situasjon. Den beste løsningen er at partene kommer til enighet. Vi vil nødig bruke tvungen lønnsnemnd, og det håper jeg folk forstår, understreker han.

Dårlig norgesreklame

Turistnæringen rammes hardt når flyene stor. Dersom streiken varer i 1-2 uker kan Norge miste rundt 500 000 utenlandske turister, mener NORTRA.

Mellom 80 og 90 prosent av turisttrafikken til Norge er i sommermånedene, og høysesongen starter i disse dager.

Normalt i nord

Flytrafikken fra Trondheim og nordover er foreløpig ikke berørt av streiken, og Luftfartsverket opplyser at denne flytrafikken trolig kan opprettholdes.

AF har innvilget flere dispensasjoner fra streiken. Disse omfatter ambulanseflygninger, søk- og redningsflygning, forsvarets flygninger, samt en del av helikoptertrafikken til og fra oljeinstallasjonene i Nordsjøen.

Landvetter flyplass utenfor Gøteborg blir redningen for mange norske charterturister. I dag var det ventet at rundt 10 000 norske flypassasjerer ville ta veien om Landvetter.

(NTB)