Flystreik truer førjulstrafikken

Storstreik truer norske flypassasjerer. SAS kan bli fullstendig lammet fra mandag 27. november. - Jeg tror det blir streik, sier hovedtillitsvalgt John Lyng i Norsk Kabinforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyng betegner striden mellom SAS og de kabinansatte som opprivende og dramatisk:

- SAS-ledelsen forsøker i realiteten å erstatte et stort antall norske kabinansatte med dansk personell, sier han.

Torsdag i forrige uke begjærte styret i Norsk Kabinforening brudd i forhandlingene om ny kollektivavtale. Samtidig ble det sendt konfliktvarsel til riksmeklingsmannen.

Hvis meklingen mislykkes, vil SAS bli lammet av konflikt. Norsk Kabinforening har ca. 1300 medlemmer.

Slik er streikeplanene:

Mandag 27. november: Streik på alle selskapets innenriksruter i Norge.

Onsdag 29. november: Streik på alle selskapets flyginger i Skandinavia.

Fredag 1. desember: Streiken utvides til alle SAS-flyginger i Norge og utlandet. En langvarig streik vil lamme den omfattende juletrafikken.

Strid mellom ansatte

- Norsk Kabinforening er beredt på en langvarig konflikt. Vi er i en tøff arbeidskonflikt, og akter å sette hardt mot hardt for å redde norske arbeidsplasser og norsk innflytelse i SAS. Det mest skandaløse er at SAS-ledelsen har klart å skape strid mellom fagforeningene til de kabinansatte i Norge og i Danmark, sier Lyng.

SAS er eid av Sverige, Norge og Danmark i fellesskap. Antallet ansatte fra hver nasjon skal gjenspeile eierforholdet. Derfor settes et flymannskap på åtte på de interkontinentale flygingene opp etter en 3-2-2-modell (tre svensker, to dansker og to nordmenn). Den åttende kommer i tillegg, og det spiller ingen rolle om vedkommende er norsk, dansk eller svensk.

Nå vil SAS øke denne «fri flyt»-kvoten til fire eller fem personer på de nyeste langrutemaskinene.

Dette favoriserer danskene. Langt de fleste interkontinentale flygingene går til og fra Kastrup. Dansker vil lettest komme til «fri flyt»-jobbene.

Dette er en ren krigserklæring, og et grunnskudd mot selve ideen om et SAS som gjenspeiler landenes eierandel. SAS-ledelsen spiller dessuten høyt når den bevisst setter to fagforeninger opp mot hverandre på denne måten.

- Det er verdt å merke seg at SAS-ledelsen forsøker å endre eksisterende avtaler for å nå målet, sier John Lyng.

- Tragisk

Informasjonsdirektør Simen Revold i SAS bekrefter at det er brudd i forhandlingene.

- Det er synd at vi ikke har kommet fram til en løsning. SAS er inne i en positiv periode, og en arbeidskonflikt vil være tragisk for selskapet. I første omgang vil en eventuell streik få størst konsekvenser for innenriksavgangene, sier Revold.