ALVORLIGE HENDELSER: Et av Trigana Airs fly av denne typen styrtet i går underveis til en by i den østlige Papua-provinsen i Indonesia. Det er bare den siste i en lang rekke alvorlige hendelser med det EU-svartelistede flyselskapet. Foto: AP
ALVORLIGE HENDELSER: Et av Trigana Airs fly av denne typen styrtet i går underveis til en by i den østlige Papua-provinsen i Indonesia. Det er bare den siste i en lang rekke alvorlige hendelser med det EU-svartelistede flyselskapet. Foto: APVis mer

Flystyrt på Papua: Svartelistet flyselskap, har hatt fire dødskrasj på 21 år

Trigana Air Service står på EUs svarteliste - sammen med en mengde indonesiske flyselskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens styrt med 49 passasjerer og fem besetningsmedlemmer kan bli den alvorligste i flyselskapet Trigana Air Service' snart 25 år lange historie. Men den er langt fra den eneste.

Hele 15 alvorlige hendelser er registrert i databasen til til Aviation Safety Network, inkludert gårsdagens styrt på en flygning mellom den indonesiske provinsen Papuas hovedstad Jayapura og byen Oksibili.

Fire ganger har det endt med dødsfall. Til sammen har 50 personer mistet livet i flyselskapets ulykker - en statistikk som nå i verste fall blir mer enn dobbelt så ille.

Varselklokker Så langt foreligger ikke bekreftet informasjon om dødsfall i gårsdagens ulykke, men landsbyboere skal ha sett flyet styrte inn i et fjell. Ifølge CNN nå i morgentimene mandag har letemannskapene lokalisert flyvraket, men ennå ikke nådd fram til krasjstedet.

Flykrasjet var Trigana Airs andre alvorlige hendelse i år. Så sent som den 11. januar i år kom et forvarsel om at alt kanskje ikke var som det burde være i Trigana Air, da et Twin Otter-fly prøvde å lande i kraftig vind og endte i ei grøft - heldigvis uten personskader.

Men helt siden 1992, året etter oppstarten, har varselklokkene ringt jevnt og trutt i det indonesiske flyselskapet.

Døds-ulykker Den første gangen menneskeliv gikk tapt var i 1994. Fire personer mistet ifølge Aviation Safety Network livet da et Twin Otter-fly styrtet inn i en skydekket fjellside under en innenriksflygning.

Den 17. juli 1997 gikk det enda verre. Da prøvde et Fokker Friendship-fly leaset fra Trigana Air å nødlande underveis til Indonesias hovedstad Djakarta, men støtte mot tak og vegger i et bygningskompleks og krasjet i gjørma. Deretter tok flyet fyr. Med 28 omkomne av de 50 ombord har dette fram til nå vært Trigana Airs verste ulykke.

I mai 2002 døde samtlige seks ombord på en innenriksflygning med et Twin Otter-fly. Styrten skjedde under et voldsomt regn, underveis til en isolert og avsidesliggende småby.

På en innenriksflygning fredag den 17. november 2006 fløy så et chartet Twin Otter-fly rett inn et drøyt 3000 meter høyt fjell, med Trigana Air som operatør. Samtlige 12 personer ombord mistet livet.

Svartelistet Det har også vært en rekke alvorlige hendelser som ikke kostet menneskeliv. Blant annet måtte et propellfly av typen ATR-42 - samme fly som nå er forsvunnet - i 2010 nødlande på et risjorde

Trigana Air er ikke alene i Indonesia om å ha en skrekkinngytende sikkerhetsstatistikk.

I likhet med rundt 60 indonesiske flyselskaper er Trigana Air svartelistet av EU, og får ikke lov å fly innenfor EUs grenser. Ifølge BBC er alle unntatt fire av Indonesias godkjente flyselskaper på den samme lista.

Skremmende historie Landet har en skremmende historie med flyulykker - inkludert flere større katastrofer.

Så sent som i desember i fjor styrtet et av Indonesia Air Asias fly i havet, på vei fra Surabaya til Singapore. Alle 162 ombord døde.

I juli i år krasjet et militært transportfly i et boligområde på Sumatra, noe som ifølge BBC skal ha kostet mer enn 140 mennesker livet - inkludert folk som var på bakken.

Har du planer om å fly i Indonesia, er det altså god grunn til å ta en ekstrasjekk av forholdene, og av flyselskapet du skal reise med.

HARDT RAMMET AV FLYULYKKER: Indonesiske flypassasjerer har vært hardt rammet av flyulykker. Her kaster slektninger av ofrene etter ulykken med AirAsias flight QZ8501 ut blomster over havet etter ei ulykke som kostet 162 mennesker livet. Foto: AFP/Yudha Manx
HARDT RAMMET AV FLYULYKKER: Indonesiske flypassasjerer har vært hardt rammet av flyulykker. Her kaster slektninger av ofrene etter ulykken med AirAsias flight QZ8501 ut blomster over havet etter ei ulykke som kostet 162 mennesker livet. Foto: AFP/Yudha Manx Vis mer