Flystyrt på Taiwan

Et 747-fly fra Singapore Airlines som skulle til Los Angeles styrtet ved 16.20-tiden norsk tid etter avgang fra Taiwans hovedstad Taipei. 68 personer er skadet, 66 er omkommet og minst 20 personer er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ser ut til at sterke vindkast tvang flyet ned, og så kom det en eksplosjon, sier kriseansvarlig Wu Bi-chang til Associated Press.

Ifølge James Boyd, en talsperson for Singapore Airlines, skal piloten ha rapportert at flyet traff et hittil ikke-identifisert objekt på rullebanen under avgang. Tidligere har det kommet fram at piloten signaliserte at han ville avbryte avgangen.

- Det kjentes som om vi traff noe stort, sier Doug Willerman (33), en av de overlevende, til nyhetsbyrået AP.

- Det så ut som om fronten bare falt av. Flyet bare ramlet fra hverandre. Jeg løp mot nødutgangen sammen med en flyvertinne, men vi greide ikke å åpne den. Flammene var like ved, og alle var i panikk.

En taifun er nå på vei inn mot Taiwan, og det er sterke og skiftende vindkast på flyplassen. Et kraftig skifte i vindretningen kan ha fratatt flyet løftekraften like etter avgang.

En av flyets «sorte bokser» er allerede funnet, og vil bli underkastet nærmere analyse av eksperter for å finne ut mer om årsaken til ulykken.

Over seksti døde

Flyet brakk i tre og brøt ut i flammer etter krasjlandingen, men myndighetene hevder brannen nå er under kontroll. Minst 84 personer overlevde ulykken, 68 sårede er brakt til sykehus, for det meste med brannskader. Mange har brannskader på hendene og i ansiktet. Seks er fortsatt i en kritisk tilstand.

Totalt 65 døde personer er til nå fjernet fra vraket. 68 sårede blir behandlet på sykehus mens 16 uskadede er kjørt på et hotell i nærheten av flyplassen. 20 personer er ikke gjort rede for.

Det skal ha vært 159 passasjerer og 20 mannskap ombord i flyet. Redningsmannskapene jobber nå med å gjennomsøke de fremdre delene av flyet.

- Flammer overalt

- Vi kom oss, og løp bort, og så bare eksploderte det. Det var flammer over alt. Mennesker inne i flyet brant, det må være mange døde. Det var et mareritt, sier John Diaz, en av de overlevende, til CNN.

Ifølge et annet øyenvitne skal flyet ha brukket i to. Diaz og flere andre skal ha berget seg ut fra haleseksjonen.

Ekstremt vær

En taifun er på vei mot Taipei, og det regner allerede kraftig i byen. Ved flypalssen er det sterkt skiftende vindforhold.

Da Diaz kom til flyplassen var været så dårlig at han spurte personell fra flyselskapet om flyet ville ta av.

- Dette går bra, dette gjør vi hele tiden, var svaret han fikk.

- «Jeg nekter å tro at de tar av i dette været» sa jeg til kona mi, uttaler Diaz til CNN.

Norsk øyenvitne

Norske Kolbjørn Scjølberg sto i avgangshallen på Chiang Kai-shek International Airport da ulykkesflyet tok av.

- Jeg så flyet taxe, og så ta av. Det forsvant ut av synsvidde, og så hørte jeg en stor eksplosjon. Avgangshallen ble fylt av røyk, og det var tilløp til panikk. Jeg kom meg ut, og da så jeg flammer på rullebanen, sier han til TV2-nyhetene.

Flere ulykker

Dagens katastore er den verste flystyrten på Taiwan siden februar 1998, da et Airbus A300-600R fra China Airlines styrtet. 202 ble drept i det som var den verste flystyrten på øya noensinne. Flystyrten i dag inntraff på dagen ett år etter at et fly fra EypgtAir-fly på vei fra New York til Kairo styrtet i Atlanterhavet og drepte alle 217 ombord.

Dette er den andre alvorlige flyulykken for Singapore Airlines de siste ti årene. 19. desember 1997 mistet samtlige 104 ombord livet da en 737 fra datterselskapet Silk Air plutselig vendte nesen nedover og styrtet i en elv.

Flyet som i dag styrtet ble kjøpt nytt i januar 1997. Det har ifølge Singapore Airlines ikke tidligere blitt registrert noen problemer med flyet, som gjennomgikk sin siste vedlikeholdsjekk 16. september i år.

Boeing 747, også kjent som 'jumbojet' er en flytype som har vært vært i drift siden 1969. Flyet som styrtet i dag var en ny og forlenget versjon kalt 747-400. Denne utgaven kommer i fire modeller, og kan ta mellom 416 og 524 passasjerer. Singapore Airlines har rundt 42 fly av denne modellen. Ruten mellom Taipei og Los Angeles er mye brukt av forretningsfolk i området.

Dagbladet.no følger saken.

<B>NY MODELL: Det var et Boeing 747-400 fra Singapore Airlines som i dag styrtet like etter avgang fra Chiang Kai-shek International Airport utenfor Taipei.
MANGE OVERLEVENDE: 68 sårede er fraktet til sykehus. Her bilder fra taiwansk TV som viser redningsmannskap på vei mot flyet.
BRAKK I TRE: Store mengder drivstoff tok fyr da flyet brakk i tre. Mange av de overlevende har brannskader.
I UVISSHET: Pårørende strømmer nå til Changi-flyplassen i Singapore, der flyturen startet. Det er fortsatt uklart hvem, og hvor mange, som er omkommet i ulykken.