Flysystemet sluttet å fungere - russisk passasjerfly landet i skogen

Ingen omkom og flyet fikk bare minimale skader. Nå hylles pilotene som helter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Med ikke-fungerende fly-, navigasjon- og radiosystem landet flyet av typen Tu-154 i skogen i republikken Komi, vest for Uralfjellene. Flyet var på vei til Moskva fra Mirnyj i Sibir.

Planen til pilotene Evgenij Novoselov og Andreij Lamonov var å lande på en kort rullebane i Izjma i republikken, men de bommet og var sekunder fra tragedie. Ingen av de 81 personene om bord ble skadd, melder Russia Today.

International Globe kaller episoden «Russlands Hudson River» og sammenligner det hele med hendelsen der et amerikansk passasjerfly landet på Hudson River i USA uten at noen ble skadd.

Hylles som helter Pilotene måtte utføre landingen utelukkende ved å se ut fra vinduene og beregne selv. I tillegg hadde flyet unormalt høy landingshastighet, siden flyets flaps ikke fungerte.

Nå foreslår flere at flykapteinen bør få heltemedalje for innsatsen, melder The Moscow News.

De overlevende passasjerene ble fraktet inn til en by i nærheten der de ble undersøkt av lege og psykolog.

Seinere ble de transportert til Moskva med spesialfly - bortsett fra to personer som heller ønsket å ta toget etter den traumatiske opplevelsen.

Vil bruke det som hotell Luftfartstilsynet (Rosaviation) i Russland har ankommet stedet for å etterforske hendelsen. Ifølge flyselskapet Alrosa Airlines skal flyet være i god teknisk stand.

«RUSSLANDS HUDSON RIVER»?: Med ikke-fungerende fly-, navigasjon- og radiosystem landet flyet av typen Tu-154 i skogen i republikken Komi vest for Uralfjellene. Flyet var på vei til Moskva fra Mirnyj i Sibir. Foto: AFP PHOTO / BNKOMI.RU / NIKOLAI ROCHEV / SCANPIX
«RUSSLANDS HUDSON RIVER»?: Med ikke-fungerende fly-, navigasjon- og radiosystem landet flyet av typen Tu-154 i skogen i republikken Komi vest for Uralfjellene. Flyet var på vei til Moskva fra Mirnyj i Sibir. Foto: AFP PHOTO / BNKOMI.RU / NIKOLAI ROCHEV / SCANPIX Vis mer

Hvis Rosaviation ikke finner feil på flyet og tillatelse blir gitt fra transportdepartementet, opplyser flyselskapet at de vil ha flyet tilbake i drift. Men aller først må de få det dratt ut av skogen.

Samtidig har lokale entreprenører begynt å lufte tankene om å bruke flyet som hotell eller museum.

Pilot og luftfartsekspert Yurij Karasj mener en mulig forklaring på uhellet kan være at flyets utstyr rett og slett er slitt ut.

- Siden flytypen Tupolev 154 ikke akkurat er et nytt fly og siden dette konkrete flyet trolig ble laget for minst 20 år siden, kanskje mer, tror jeg det kan være en mulighet at utstyret er utbrukt, sier han til Russia Today.

INGEN SKADD: Ingen ble skadd under uhellet. Foto: AFP PHOTO / BNKOMI.RU / NIKOLAI ROCHEV / SCANPIX
INGEN SKADD: Ingen ble skadd under uhellet. Foto: AFP PHOTO / BNKOMI.RU / NIKOLAI ROCHEV / SCANPIX Vis mer