Coronaviruset:

Flytende gelé funnet i corona-lunger

Hos pasienter som har dødd av coronaviruset har det blitt funnet en klar, flytende gelé. Forsker mener dette kan være med på å forklare den alvorlige lungesvikten covid-19 forårsaker.

NYE FUNN: Hos pasienter som har dødd av coronaviruset har det blitt rapportert funn av en klar, flytende gelé, melder P4 Västerbotten torsdag morgen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Umeå universitetssykehus har forskerne nå funnet ut at det er molekylet hyaluronsyre - en viktig bestanddel av grunnsubstansen i bindevev. Det melder P4 Västerbotten torsdag morgen.

- Det fungerer på mange forskjellige måter, og øker ved inflammatoriske tilstander. Covid-19 er en sykdom som gir veldig kraftig inflammasjon, og i dette tilfellet i lungene, sier professor og overlege Anders Blomberg, ved Institutt for folkehelse og klinisk medisin til kanalen.

Alvorlig lungesvikt

Han forklarer at hyaluronsyren kan være med på å forklare den alvorlige lungesvikten som oppstår hos dem som dør eller blir alvorlig syke av coronaviruset.

- Det er ikke sånn at hyaluronsyre er den enste forklaringen til hvorfor man dør, men det er en viktig ledetråd. Vi har lyktes med å farge hyaluronsyren fra lungene til pasienter som har dødd, for å bevise at det er hyaluronsyre som finnes i lungene, forteller professoren.

Det er særlig lungene som blir kraftig angrepet hos pasienter som blir alvorlig syke av coronaviruset. Allerede tidlig i pandemien ble det klart at viruset danner et helt særegent mønster i lungene, med såkalte hvite prikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer