Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flytende hyttepalass

- Kan du tenke deg noe flottere landsted enn dette? spør John Olav Lefdal. Stryningen kjører en cabincruiser til 8,5 millioner. Til sørlendingenes store fornøyelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESAND (Dagbladet): Og han er ikke alene: Spør du de fastboende i Blindleia om det er mye båter på sjøen i dag, svarer de: «Det går en million i minuttet.»

For sørlendingene har for lengst innsett at sjekta er på vei ut. Tårnhøye cabincruisere, til forveksling lik de gamle vardene, er mer regelen enn unntaket i millionleia utenfor Lillesand.

- Hvem som kjøper en sånn båt? Vel, det er de med mange penger, sier stryningen John Olav Lefdal. Sammen med kona Turid og de tre ungene tilbringer han årets sommer i en italiensk Ferretti på 48 fot, til 8,5 mill.

- Verdens beste

- Er den ikke flott? Den har blitt kåret til verdens beste motoryacht, sier John Olav.

Båten har aircondition, Internett, flatscreen-tv og to bad med bidet. I tillegg til tre doble lugarer og flybridge.

- De største båtene finner du nordpå. Der er det større avstander. Her på Sørlandet er de et sjeldent syn, mener Jørn Johansen. Grossisten brukte 10 dager fra Harstad til Kristiansand. Til hjelp hadde han en Princess 56 med 1200 hk. til rundt 5,5 mill.

Til tross for at begge båtene definitivt er synlige der de ligger til kai i Lillesand, himmelhøyt over joller og flytebrygger, handler cabincruisere ikke om å bli sett, mener de to båtførerne.

- Det er få som kjøper en slik båt for å briefe. Som regel er kjøperne godt voksne med penger de har opparbeidet seg gjennom et langt og hardt liv, sier John Olav.

Underholdning

- Er dette mer ei hytte?

- Ja, men det er mer enn det. Vi får jo med oss hele skjærgården. De som bruker 15- 20 millioner på ei hytte i Blindleia, blir bundet.

Grossisten Jørn er enig. Båten er i bruk, langt mer enn de tre ukene det er varmt i vannet sørpå.

- Nordpå starter sesongen med VM i skreifiske i mars, og så holder vi på til ut i november.

Tidligere hadde Jørn campingvogn. Men det ble for mye mas. Og så ble den lite brukt.

Men ikke alle millionærene er gamle sjøulker. På folkemunne i Lillesand går det mang en historie om far som har leid en 50 fot lang stolthet, uten større erfaring enn barndommens Pioner-jolle.

- De aller fleste vestlendingene og nordlendingene har imidlertid et naturlig forhold til det å føre båt, sier John Olav. Han mener å vite hva han snakker om. For i tre år har han importert Ferretti-båtene til Norge. For ham er båten et flytende utstillingsvindu.

Stadig større

- Men i fjor hadde jeg en kunde som ikke hadde erfaring med noe som helst annet enn ei 20 fot lang sjekte for 10 år siden. Jeg kjøper den, hvis du lærer meg å bruke den, sa han. Det ble til at vi tilbrakte nesten ei uke på sjøen sammen, forteller Lefdal.

Alle båter under 15 meter kan nemlig føres av hvem som helst over 16 år. John Olavs båt er på 14,80 meter. Det er 20 centimeter mindre enn kravet til kystskippersertifikatet. I motorrommet brummer det to maskiner på 700 hestekrefter hver.

- Likevel mener jeg at denne båten er lettere å håndtere enn ei jolle med 9,9 hestekrefter, sier John Olav og legger ut om GPS, baugpropeller, vinsjer og motorer både foran og bak.

Både Jørn og John Olav er overbevist om at båtene deres blir puslete i framtida.

- Se bare her, sier John Olav og blar i en fargerik katalog som viser cabincruisere på nærmere 140 fot.

- Disse kommer. Det er jeg overbevist om, sier han.

Jørn er enig:

- For 20 år siden var en Princess 33 noe av det råeste en kunne forestille seg. Nå er det ingenting.

LUKSUS PÅ SJØEN:</B> Familien Lefdal har ikke spart på noe. Her storkoser Turid og John Olav seg på sjøen ved Lillesand.
STOLT: Den stolte fritidskaptein John Olav Lefdal viser fram sitt flytende vidunder.
BÅTKOS: Søsknene Adrian og Martine Lefdal koser seg i i sovekahytten under dekk.