Flytende skatteparadis

Rundt årtusenskiftet vil skipet «The World» bli sjøsatt. Forretningsfolk verden over har allerede kjøpt private luksusleiligheter for over 100 millioner dollar. Salget går så bølgene slår. Kanskje ikke så rart: Dagbladet kan nå fortelle at skipet tegner til å bli verdens første flytende skatteparadis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knut Kloster jr.s plan om et skvulpende minisamfunn av mangemillionærer og milliardærer, blir til virkelighet. Et tysk verft starter snart byggingen. Skipet blir et knippe rikfolks nye hjem, og det skal konstant seile verden rundt for å fortøye der de viktigste begivenhetene skjer; som i Cannes under filmfestivalen, Rio de Janeiro under karnevalet og Monaco under Grand Prix.

Men hittil har det ikke vært kjent at skipet Kloster Jr. bygger sammen med norske investorer, kan seile fri fra skattemyndigheter verden over. Skattemessig vil sosieteten på skipet befinne seg i et ingenmannsland. Det bekrefter flere eksperter overfor Dagbladet.
Og salget går så bølgene slår.

De første 51 leilighetene er solgt for 101 millioner dollar. Størrelsen varierer fra 100 til 300 kvadratmeter, prisen fra 10 til 35 millioner kroner.

Blant de rundt ti norske kjøperne finner vi næringslivstopper som Petter Sundt, Einar Nagell-Erichsen og Bryn. Skaugen.

«Good character»

Det går på engelsk blant de rundt 20 ansatte ved ResidenSea AS på Åsjordet i Oslo. På TV-en i møterommet avspilles gårsdagens nyhetsinnslag i BBC business breakfeast news. En animasjon av skipets fasiliteter flimrer på skjermen. En stemme understreker at enhver kjøper må være «a person of good character».

Så forteller en skatterådgiver seerne at de kan slippe skatt ved å flytte til «The World».

Frédy M. Dellis, belgisk finansmann hodehentet til «The World»-prosjektet i Oslo, trekker på skuldrene:

- Hvis de i tillegg til å kjøpe leilighet på skipet ønsker å spare skatt, er det deres problem.

Han er svært opptatt av å få sagt at selskapet ikke lokker med skattefritak når leilighetene selges. Han bedyrer til og med at skatteargumentet var nytt for ham.

- Quite a saving!

Skatterådgiveren fra BBC-innslaget, John Whiting fra revisorfirmaet Price Water House i London, sier til Dagbladet:

- Yes, the ship will be ha tax heaven.

- I England og mange andre land holder det å bo på skipet i ett års tid, og du slipper å betale skatt. De fleste land skipet besøker, krever ikke skatt før etter 183 dager. Men «The World» vil neppe oppholde seg i noe land lenger enn én måned. Ingen skattemyndigheter vil rekke å interessere seg for dem. Resultatet er at de som bor der ikke vil skatte til noe land.

- Quite a saving, spraker det henrykt i røret.

Whiting bekrefter at flere potensielle «The World»-innbyggere har frittet ham ut om mulighetene for skattefritak.

- Vil lykkes

- Jeg tror skattemyndighetene står overfor en helt ukjent situasjon, sier Kjell Woldseth, professor i skatterett ved Norges Handelshøyskole.

- Hvis de som flytter til skipet bryter båndene til Norge, vil de lykkes i å slippe skatt.

Nøkkelen er å få godkjent flytting fra Norge. Det betinger i minste fall at man ikke har felles hjem med kone og barn i Norge. Boligen må selges. Det går også an å flytte ut midlertidig, noe som tar mellom fire og ett år, ifølge Woldseth.

Skattemyndighetene i andre land kan være mer løse i kanten: I England må du gjerne skvulpe deg vekk fra skatten uten å selge huset på fastlandet.

At skipet til overmål bærer Bahamas-flagg, gjør ikke skatteflukten vanskeligere.
Skipsboerne kan slippe skatt på alminnelig formue, arbeidsinntekt og diverse renteinntekter, mens aksjeutbytter og godtgjørelser for styreverv i Norge må oppgis til norske skattemyndigheter.

- Et skatteparadis

- Dette skipet kan bli et skatteparadis, samtykker advokat Sverre Koch i advokatfirmaet Thommessen, Krefting, Greve, Lund overfor Dagbladet.

Hvordan en norsk cruisemilliardær kan ro seg unna norske skattemyndigheter i praksis?

- Han må selge huset og bo utenfor Norge. Han kan dra på ferie til og antakelig beholde én hytte i Norge. Når han ikke lenger er skattepliktig her, vil ikke myndighetene spørre hvor han bor permanent. Bor han seks måneder på et skip, tre måneder i Frankrike og to måneder i Italia, vil han aldri være lenge nok på et sted til å bli skattepliktig i noe land.

Etterspørsel

Kloster jr. har overlatt roret til finansmannen Lars A. Christensen, som nå er styreformann i holdingselskapet ResidenSea Ltd.

- Vårt offisielle svar er at å slippe skatt vil være mulig for en del mennesker. En del oppfatter formodentlig skipet som et skatteparadis, men vi bruker ikke det som et salgsargument. Når kjøpere spør om skattemulighetene, ber vi dem kontakte sin egen skatterådgiver.

- Og folk de spør?

- Ja, ja. Ikke så mange nordmenn, men flest utenlandske kjøpere, svarer Christensen.

Nordmannen Bryn. Freberg, Vise President Communications i ResidenSea, har notert seg 1200 omtaler av «The World» i internasjonale medier siden i fjor sommer. Han virker fornøyd.

Snart er alle salgskontorene opprettet: i Bahamas, Miami, Monaco, Hamburg, Spania, London og Oslo.

Han snakker gjerne og lenge om skipets fasiliteter - restauranter, nattklubber, kino, kasino, butikker, skjønnhetssalonger, romersk kurbad, massører - men svarer kortere på spørsmål om skatt:

- Jeg er sikker på at verken Petter Sundt eller Bryn. Skaugen har skattemotivasjoner for å kjøpe leilighet. Skattefritaket kommer som en «added value» for noen. Hvis de får det til.

- Aldri i verden

Skaugen og Bergersen-millionæren Sundt, selv aksjonær i «The World», har denne uka vært altfor travle til å snakke med Dagbladet.

Finansmannen Einar Nagell-Erichsen er også aksjonær i «The World». Dagbladet blir av sikre kilder fortalt at han har kjøpt leilighet på skipet - men det er hemmelig.

Derfor svarer Nagell-Erichsen via sin advokat Henning Øglænd, som er viseformann i ResidenSeas styre:

- Et vennlig råd: Han kommer aldri i verden til å si noe om dette. Ring heller Petter Sundt.

MANNEN BAK: Knut Kloster jr.

Luksus-skipet
SEILER FRA SKATTEN: 51 pengesterke forretningsfolk har kjøpt leilighet på skipet «The World». Bosetter de seg permanet, vil de havne i et skattemessig ingenmannsland.