Flytevesten sviktet

KRISTIANSAND (Dagbladet): Redningsvesten av merket Baltic 150 junior blåste seg ikke opp da Sondre Braseth (5) datt over bord fra seilbåten i fart ved Ny-Hellesund i går ettermiddag. Femåringen sank rett til bunns.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsvesten er konstruert slik at den skal blåse seg opp selv når personen treffer vannet. Men det skjedde ikke. Heller ikke nødsnora som skal brukes dersom vesten ikke blåses opp, fungerte da lille Sondre fortvilet dro i den slik han var opplært til.

- Hadde jeg ikke vært der da Sondre ramlet på sjøen, hadde han druknet, sier pappa Joe Braseth fortvilet.

Han hoppet uti vannet og reddet sønnen straks han så at gutten hans forsvant over ripa.

- Jeg måtte to meter under vannet for å hente ham. Vannet var svart, og jeg så ingenting, sier pappa Joe, fortsatt rystet over hendelsen.

-- Skremmende

- Det første Sondre sa da han kom opp var: «Vesten virket ikke, vesten virket ikke. Jeg prøvde å dra i snora!» Tenk hva han må ha følt da han oppdaget at det vi gjentatte ganger har lært han om å gjøre, ikke fungerte, sier mamma Hege stille.

Inntil nå har de stolt på den nye redningsvesten av typen Baltic 150 junior de kjøpte til Sondre i mai i en butikk i Stavanger.

- Det er skremmende å tenke på alle de gangene Sondre har rodd alene på sjøen der vi bor, og vi har stolt på at han var trygg med redningsvesten, sier foreldrene.

Advarer foreldre

Nå vil de advare andre foreldre mot å kjøpe den populære, svenskproduserte vesten, som skal blåse seg sjøl opp straks den møter vann. En patron, som skal skiftes ut hvert år, skal sørge for dette.

- Dette er en populær vest, og vi vet at mange barn bruker den. Det er derfor vi går ut med historien. Vi fraråder andre mot å kjøpe vesten, understreker Braseth, som hver dag jobber med sikkerhet til sjøs. Han er marineoffiser og tidligere politi, og har i dag ansvar for å lære opp offshorepersonell i sikkerhet.

- Heldigvis var det stille på sjøen, sier mamma Hege.

- Hadde det kommet en båt brått bak, hadde det gått ille, sier pappa Joe.

- Nå skal vi gå over til den gode og gammeldagse oransje Helly-Hansen redningsvesten, forsikrer Hege og Joe Braseth.