Flytogets driftskostnader opp 82 prosent

En rekke feilberegninger og unødvendig avansert datautstyr har ført til at driftskostnadene for Flytoget er økt med 82 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig er inntektene redusert med 20 prosent i forhold til det som var forutsatt. Dermed står Flytoget overfor en helt annen økonomisk virkelighet enn det Samferdselsdepartementet lovet, skriver Aftenposten.

Stortinget ble lovet at prisen på driften av Flytoget skulle være 230 millioner kroner, inkludert kapitalkostnader for rullende materiell. Det kommer fram i stortingsproposisjon nr. 90 (1991-92). I år koster imidlertid driften 418 millioner kroner, altså 82 prosent mer enn det departementet lovet Stortinget.

Noen av årsakene til at driftskostnadene har økt så dramatisk er ifølge Samferdselsdepartementet at selskapets IT-systemer ble dyrere i drift enn forutsatt, og er antakelig noe mer avansert enn hva som er nødvendig for de oppgavene de skal utføre.

De store vanskelighetene med vann i Romeriksporten har blant annet ført til at selskapet måtte installere dyre vanninfiltrasjonsanlegg og overvåkingsprogrammer som må driftes og følges opp.

(NTB)