Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flytrafikken i hele helga blir rammet av snøkaoset

I kveld har stengningen av Gardermoen lammet avganger i hele landet. Flere fly måtte snu i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Store mengder snø fører i kveld til at begge rullebaner på Gardermoen er stengt, noe som i praksis lammer flytrafikken i hele Norge.

Oslo lufthavn satset lenge på intensiv brøyting og åpen rullebane i perioder, men tør nå ikke spå når flyplassen kan åpne igjen. Ifølge Avinors hjemmeside er over 20 avganger allerede kansellert, og hundrevis av passasjerer kan trolig belage seg på en uønsket overnatting.

• Se oppdatert oversikt over flytrafikken her!

- Flyplassen er stengt og vi får verken lettet eller landet. De flyene som er i lufta snur og flyr tilbake til byen de kom fra, sier kommunikasjons- direktør i SAS, Thomas Midteide til Dagbladet.no.

Han frykter at snøværet i kveld vil skape store vanskeligheter resten av helga.  Mange av passasjerene som har blitt rammet i kveld vil trolig bli forsøkt booket om til avganger i morgen.

- Det vil være massive forsinkelser hele helga., sier Midteide.

SAS-maskinene kan heller ikke lande på Torp, ettersom flyselskapet ikke har personell der som kan ta i mot flyene.

- Vi er avhengige av OSL og for øyeblikket står alt.

DÅRLIG STEMNING: Stian Olsen og Marte Drage fra Senja har ventet på Gardermoen siden i ettermiddag på å komme hjem, og må trolig belage seg på en svært uønsket overnatting på Østlandet. Foto: TOM E. ØSTHUUS
DÅRLIG STEMNING: Stian Olsen og Marte Drage fra Senja har ventet på Gardermoen siden i ettermiddag på å komme hjem, og må trolig belage seg på en svært uønsket overnatting på Østlandet. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

Får booket om

Ved 22-tiden ser det ut til at alt håp er ute for de som skulle på vingene i kveld.

- Vi venter fortsatt på at OSL skal åpne. Det meste er kansellert, det er mindre og mindre sjanse for at folk kommer seg hjem.

Han oppfordrer alle som ikke må reise til å utsette flyturen sin.

- Alle får booket om. Det var mange som skulle reise på helgetur og de får booket ny helg.

Når det gjelder lørdagen vil det også være store forsinkelser.

- Jeg anbefaler folk å følge med på OSLs hjemmesider for å se trafikken, sier Midteide.

Skled av rullebanen 

image: Flytrafikken i hele helga blir rammet av snøkaoset

Kaoset startet for alvor da et passasjerfly med 170 passasjerer ombord og en besetning på sju i 18.30-tida kom ut av kontroll etter landing på Gardermoen.

Flyet ble stående utenfor den glatte rullebanen i snøføyka og sperret lenge for all trafikk på hovedflyplassen.


- Etter at vi landet, så jeg plutselig lysene fra taxebanen inn til gaten passere oss. Motorene ruste noe veldig da de prøvde å stoppe flyet, men nå står vi bom fast et godt stykke unna, forteller Geir Arne Stabæk inne fra flyet til Dagbladet.no i 18.45-tida.

Oslo lufthavn bekrefter hendelsesforløpet. Ingen kom til skade i uhellet, men folk ombord på Amsterdam-flighten syntes hendelsen var ubehagelig.

- Vi ble litt forskrekket da flyet bråstoppet. Dette var ikke noe koselig i det hele tatt, sier Stabæk, som er på forretningsreise.

- Kapteinen sa over høyttaleranlegget at han bommet på innkjøringen med én meter, men det var nok en underdrivelse. Nå er det masse kjøretøy med blålys utenfor som måker og står i, sa passasjeren før flyet ble tauet bort rundt tjue minutter senere.

Fullt snøkaos

Selve uhellet på rullebanen skapte i seg selv store forsinkelser i kveld, men de enorme snømengdene på Gardermoen fører til at flyplassen trolig må holde stengt i perioder også etter at KLM-flyet er tauet bort.

- Flyet havnet utenfor rullebanen og ble stående ved enden av den. Nå er flyet tauet bort og står ved gaten, opplyste pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn til Dagbladet.no klokka 20.

Tårnet ved flyplassen anslo først at Gardermoen kunne håndtere 7-9 fly i timen, mot en kapasitet på 24 fly normalt, men så kom altså beslutningen om å stenge begge rullebaner helt.

- Det blir store forsinkelser. Det snør fenomenalt mye, så mye at brøytemannskapene rett og slett ikke klarer å ta det unna. Begge rullebaner er stengt, i første omgang fram til 22.30, så må vi bare se an været, sier Bruun.

I 19-tida i kveld var det allerede blitt en stor flokk forsinkende passasjerer i avgangshallen til flyplassen.

- Her begynner det å bli kaotisk, det er tjukt av folk overalt, forteller en av dem til Dagbladet.no.

Stoppet før det fikk ta av

Over hele landet har flypassasjerer i ettermiddag og kveld ventet i timevis både i og utenfor flyene som skulle tatt av - i tillegg til at flere fly altså har måttet snu i lufta.

Else Marit Hætta ble sittende nesten tre timer ombord i et SAS-fly som skulle ha tatt av klokka 16.20 til Alta, forgjeves. Til slutt fikk hun og medpassasjerene beskjed om at de tidligst kommer seg avgårde lørdag morgen.

- Nå har vi fått komme tilbake til ankomsthallen. Det virker som om alle avganger har blitt kansellert, sier Hætta til Dagbladet.no.

Hundrevis av SAS-passasjerer fikk utover kvelden beskjed om å ringe 05400 for nærmere informasjon.

- Det er ikke bare jeg som prøver å komme gjennom der. I tillegg er det verdens lengste kø ved skrankene her, så det er håpløst, forteller Høtta

Hun er bosatt i Oslo og prøver trolig å komme seg til Alta på nytt i morgen.

- Men det blir en veldig kort helg, sier den tålmodige passasjeren. 

Lars Petter Brynildsen (22) sier til Dagbladet.no at flyet hans, som egentlig skulle ha lettet fra Gardermoen klokka 17.45, måtte takse tilbake til gaten etter å ha stått lenge og ventet fullt av passasjerer.

- Vi har sittet i flyet i omtrent en halvtime, men vi har fått beskjed om at vi har mulighet til å gå av nå og få bagasjen vår.

Brynildsen skulle til Trondheim sammen med kjæresten på Norwegian-flighten.

- Vi venter litt til og ser an situasjonen. Nå får vi bare strekke litt på beina, sa han tidligere i kveld.

«Sitter på flyet i Bergen. Gikk fra Tromsø 17.20 og skulle egentlig til Oslo. Flyet er ikke engang ved gaten. Sittet her i over to timer. Flere barn som reiser alene», skriver en annen passasjer fra et fly på Flesland, der flere av osloflyene havnet.

Dagbladet.no kommer med mer.

<B>FOR MYE SNØ</B>: Dette været klarer ikke Oslo lufthavn å håndtere.
<B>HEKTISK:</B> Allerede i 19-tida begynte avgangshallen på Gardermoen å bli fyllt opp med ventende passasjerer.
<B>KAOTISK I BERGEN:</B> Værproblemene forplantet seg i kveld også til Flesland lufthavn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media