-  Flytt barnas skoleferie

Utdanningsforbundet vil flytte skolenes sommerferie. Det er nemlig når skoleferien er over at varmen ofte kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunene bør vurdere om de har plassert sommerferien riktig på kalenderen, mener Utdanningsforbundet, og får støtte av utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet.

-  Faktisk hadde jeg forventet at dette ville komme opp nå, når vi har en så fin august, sier Clemet.

Hun mener skoleferien med hell kan flyttes ei eller to uker.

Kan velge selv

Skolen starter når sola har varmet både land og vann i mange uker. Men det trenger ikke være slik.

-  Det sies om lærerne at de tar fri når det regner og går tilbake på jobb når sola skinner, sier leder for Utdanningsforbundet, Helga Hjetland.

I stekende sommersol oppfordrer Utdanningsforbundet nå kommunene til å vurdere om de har plassert sommerferien riktig.

-  Kommunene har mulighet til å velge når elever og lærere skal ha ferie, den fleksibiliteten bør de benytte seg av, sier Hjetland.

I landets to nordligste fylker har politikerne allerede gjort det. De har ferie ei uke etter alle andre, og har satt skolestart så seint som 23. august.

Værstatistikk for de siste 46 åra fra Meteorologisk institutt viser at det i det fleste deler av landet lønner seg å ta ferie i månedsskiftet juli/august. August er nemlig den varmeste sommermåneden, både til lands og til vanns.

Svette elever

-  For mange elever er varmen et stort problem. Noen ganger er det så varmt i klasserommene at det er uholdbart, sier leder for Elevorganisasjonen, Solveig Tesdal.

Organisasjonen, som har 135 000 elever fra videregående skole, har ikke kommet med krav om å flytte ferien, men vil vurdere det.

-  De fleste er jo interessert i å ha ferie når det er fint vær ute, og mange er nok oppgitte over å måtte gå tilbake til klasserommene når det er så fint ute, sier hun.

Forslag fra SV

-  Kommuner kan selv forskyve ferien, men jeg vil gjerne være med på å gi et signal om at de bør bruke den retten litt mer aktivt, sier Rolf Reikvam fra SV.

Han sitter i utdanningskomiteen på Stortinget, og vil gi elevene skoleferie ut august. -  Alle vil jo gjerne ha ferie når det er varme og sol. I tillegg er det bra om vi tilpasser oss resten av Europa, sier Reikvam.

Etter henvendelser fra flere foreldre og skoler vedtok nylig Folketinget i Danmark at fra 2008 flyttes ferien slik at den varer ut august.

Reikvam tror også at et lengre vårsemester vil være positivt.

-  Elevene får litt mer ro på seg etter eksamen. Det er mange fordeler med å være på skolen når man får tilbake eksamensbesvarelsen sin, sier Reikvam.

 I byggebransjen vurderer man å flytte neste års fellesferie ei uke fram. -  Det virker fornuftig å flytte den ei uke fram, når værgudene stadig trekker ut sommeren. For flere bedrifter vil det være en fordel å ha ferie samtidig som i EU, sier Sverre A. Larssen, adm. dir. i Byggenæringens Landsforening.

FOR CARMT FOR SKOLEN: Ole Gudmund Stende (7), Josefine Marie Petersen (7) og Agnes Brun Haram (7) plasker i vannet, foran Tove Stende og Sølvi Brun. Mødrene støtter forslaget om seinere skoleferie.