Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flytt dem til Oslo!

Økonomiprofessor Ragnvaldur Hannesson mener staten må dekke utgiftene for folk som vil flytte fra Vardø og andre kriserammede fiskevær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Ifølge Hannesson er tida inne for å slokke lysene for godt i mange kystsamfunn. Og han mener staten bør dekke flytteregninga, samt gi folk hjelp til å etablere seg på nytt.

- Dersom man først skal bruke statlige midler i Finnmark, må vi nå være kommet til et punkt der det er like greit å bruke pengene på å hjelpe folk til å flytte.

Faktisk er dette en ordning som på sikt ikke bare burde gjelde Finnmark, men hele Nord-Norge, sier professoren ved Norges Handelshøyskole.

- Staten bør helt konkret gå inn med flyttetilskudd slik at mennesker kan forlate ensidige fiskerisamfunn som åpenbart ikke er liv laga. Så kan folk i det minste få en slags kompensasjon for å ha investert i boliger som nå er helt verdiløse, sier han til Dagbladet.

Seigpining

Han er svært kritisk til Jens Stoltenberg og Ap's ønske om å sprøyte nye statlige millioner inn i krisehjelp til fiskeindustrien:

- Dette er seigpining. Det er løsninger som tidligere ikke har løst noen problemer. Det verste man kan gjøre, er å innbille folk at de kan bli der. Det er å skape falske forhåpninger. Dessuten er det samfunnsmessig ufornuftig å pøse inn penger i steder som ikke har noen økonomisk framtid.

- Er det Oslo som skal ta imot flyttestrømmen fra fiskerisamfunnene?

- Hvorfor ikke? Mange utlendinger har skapt seg et godt liv i Oslo. Da må vel folk fra Nord-Norge også klare det.

Konkurser

Den siste tida har en rekke fiskeforedlingsanlegg i Nord-Norge gått konkurs. Professoren mener det er for mange fiskeribedrifter langs kysten.

- Industrien må bygges ned og rasjonaliseres. Færre og større, slagkraftige anlegg er den eneste langsiktige løsningen som kan berge bosettingen på noen få større steder langs kysten, mener Hannesson.

- En ting er avstanden til markedene, en annen forklaring er de høye lønningene i Norge. Det har sin pris å være et rikt høykostland. Når kineserne kan bearbeide norsk råstoff så mye billigere enn oss, har vi på sett og vis et velstandsproblem, sier Hannesson.