-  Flytt sankthanskvelden

Et klart flertall av det norske folk vil gjøre som svenskene og flytte feiringen av sankthansaften til nærmeste helg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en meningsmåling MMI har utført for Dagbladet. Hele 55 prosent av folket vil flytte feiringen permanent til nærmeste helg. 34 prosent er mot. 1000 personer over 15 år er spurt.

Midtsommerfeiringen i Sverige er en gedigen folkefest for store og små, ei hel helg til ende. Mens vi feirer i dag, tar svenskene til på fredag, med fri for de fleste dagen derpå. Og nå vil altså flertallet av oss flytte festen til ei helg også her til lands.

Frykter EU-direktiv

Hos norske politikere er reaksjonene, som vanlig, blandet.

- En god idé, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande, medlem av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité.

- Vi Venstre-folk er alltid for en god fest. Denne dagen bør legges til rette så hele familien kan være med - så lenge man vil, sier hun.

- Dette vil jeg ikke mene noe om, sier komitéleder Rolf Reikvam fra Sosialistisk Venstreparti, mens Senterpartiets Rune Skjælaaen sier et klart nei.

- Dette får vi holde fast ved så lenge vi kan. Det kommer vel raskt nok et EU-direktiv om dette rg, sier Skjælaaen - og har egne velgere i ryggen på nei-linja.

I målingen er det nemlig et flertall mot import av skikken i EU-landet Sverige i bare to partier: I SV og Senterpartiet ...

- En kjempeidé

- Jeg har ofte lurt på hvorfor vi ikke gjør som svenskene. Dette er en kjempeidé som vi må se nøye på - og gjerne diskutere i komiteen, sier Fremskrittspartiets Ursula Evjen.

- Jeg har inntrykk av at sankthansaften er litt på hell som festdag mange steder i Norge, og det er synd, sier hun.

Evjen har full støtte i egen velgermasse. Hele 75 prosent av dem som oppgir at de stemmer Frp, vil ha feiringen flyttet.

Arbeiderpartiets Vidar Bjørnstad peker på at vi har noen gode tradisjoner i Norge som svenskene ikke har, og er avventende.

- Det går da fint å feire midt i uka også, sier han. På samme linje er komiteens nestleder Søren Fredrik Voie fra Høyre.

Redaktør for «Almanakk for Norge», astronom Kaare Aksnes, forandrer gjerne almanakken.

- Det er ingen spesiell grunn til at vi absolutt må feire sankthansaften den 23. juni, jeg synes det er fornuftig å følge svenskene. I år var midtsommernatt den 21. juni, den kan også være 20. juni. Det er fornuftig å flytte sankthansfeiringen til nærmeste helg, da får vi ei langhelg, sier Aksnes.

KrF sier nei

KrFs Arne Lyngstad sier klart nei.

- Jeg er på Island, her er tradisjonen å rulle seg naken i gresset når man feirer midtsommer. Det klarer man fint uansett hvilken ukedag det er, ler han.

Nakne eller ikke: Menn er noe mer positive til flytting enn kvinner, og aldersgruppen mellom 25 og 39 er de som er mest ivrige på å velge helga. Geografisk er østlendingene mest opptatt av å få sommerfesten flyttet: 61 prosent.

I LO og NHO er de også noe avventende til folkets krav.

- Dette blir neppe noe hovedkrav ved neste lønnsoppgjør, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes. NHOs informasjonsdirektør Finn Langeland er heller ikke rede til å flytte på feiringen.

- Jeg ser ikke det store behovet, sier han.