Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flytt tusenlappene fra lønnskontoen

Ha ikke for mye penger på din eller ektefellens lønnskonto. Det taper dere bare penger på. Den beste måten å leve billigere på er å bruke sparepengene til nedbetaling av gjeld, eller sette dem i fond som gir god avkastning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du skal ikke ha mer penger på lønnskontoen enn det du trenger til den daglige driften for deg selv og familien. Resten av pengene dine skal du plassere andre steder, sier daglig leder Terje Hamre i Norsk Familieøkonomi til Dagbladet.

Avkastningen på penger i banken er i dag så lav at det ikke er lønnsomt. Bare det du trenger til daglig forbruk bør du ha på lønnskontoen, er ekspertenes råd.

- Betal gjeld

- Bare de mindre kloke har penger på bankbok, fortsetter Hamre.

Hans klare råd til folk flest hvis de har noen kroner til overs, er å nedbetale gammel gjeld.

- Du får en langt større handlefrihet dersom du er gjeldfri, eller har lite gjeld. Og nedbetaling av boliggjeld er en form for sparing. Du sparer i din egen bolig - og det er et klokt valg, framholder Terje Hamre.

Lederen av Norsk Familieøkonomi tror på fortsatt rentenedgang i det nye året.

- De pengene folk sparer på lavere boligrente, bør de bruke til å betale ned på gjelda. Nordmenn er blant dem som bruker mest penger på egen bolig, og det er bra.

- Spar i fond

Hvis du ikke har gjeld, eller ønsker å plassere pengene dine et sted med god avkastning, anbefaler ekspertene deg å putte sparepengene i fond. Dette er en ukjent spareform for mange nordmenn - men etter hvert som tilbudet blir kjent, velger flere og flere å gå over til denne spareformen.

- Dette vil gi langt høyere avkastning enn rentene du får i banken, sier Terje Hamre.

Aksjefond har dessuten andre skatteregler. Renter av bankinnskudd beskattes med 28 prosent årlig. Gevinst av aksjer og aksjefond blir beskattet først når du selger, og da med 28 prosent.

- Folk skal ikke være så redde for å spare i fonds. Spredningen på mange selskaper reduserer risikoen. Er du interessert i langsiktig sparing, minimum tre til fem år, har historien vist at fondssparing har vært mer lukrativt enn for eksempel banksparing.

Ingen kunnskaper

De mest vanlige typer fond er rentefond, obligasjonsfond og aksjefond.

Å kjøpe og selge aksjer er vanskelig for folk flest og forbundet med stor risiko. Å satse på aksjer gjennom aksjefond krever ingen kunnskaper.

Aksjefondenes oppgave er å ivareta andelseiernes interesser i aksjemarkedet for å gi dem best mulig avkastning på investeringen. Det finnes en lang rekke aksjefond, men bare noen av dem kommer inn under AMS-ordningen.

Eier du andeler i et aksjefond, er du indirekte en aksjonær. Verdien på andelene blir beregnet ut fra verdien på de aksjene fondet eier. Profesjonelle forvaltere følger med daglig og plasserer pengene dine for deg. Gjennom noteringene i flere aviser kan du enkelt følge med på hvordan avkastningen til enhver tid er.

Du får kjøpt andeler i aksjefond hos bankene eller direkte hos fondsforvalterne.