Flytt ut av byen - bli hva du vil!

Ungdom som er villige til å flytte ut av de store byene, kan komme inn på både lærer, barneverns-utdanning og ingeniørutdanning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans-Martin Thømt Ruud

Det er fortsatt 3700 ledige studieplasser her i landet, og de fleste finner man på høyskoler i mindre byer. I Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger er det stort sett fulle forelesningssaler allerede fra første studiedag, mens det er godt om plassen i blant annet Grimstad, Hamar og Bø.

-  Jeg søkte bare på studier i Oslo. Kunne ikke tenke meg å studere noen andre steder, sier Marte Skogsrud (19).

Hun har kommet inn på Latinamerikanske studier og er en av nærmere 10 000 heldige studenter som har fått plass på universitetet i hovedstaden.

-  Jeg vurderte å søke meg til mindre studiesteder, men jeg slo det fra meg. Jeg ville ha litt progresjon, sier en fornøyd Marte.

Flest ingeniørplasser

Drømmer du om å bli lærer, barnevernspedagog, ingeniør eller ta et enkeltfag, har du sjansen nå. Ifølge Samordna opptaks liste over restplasser er det fortsatt mulig å komme inn på over 400 studier, og det er ingeniørstudiene som har flest ledige plasser.

-  Universitetene ble nesten fylt opp i hovedopptaket, mens høyskolene på mindre steder har ledig kapasitet, sier Geir Andersen, seksjonsleder ved Samordna opptak.

Over 5000 søkere står uten plass. Det finnes ingen oversikt over hvilke studier disse søkerne vil inn på, men er man villig til å flytte på seg, kan man komme inn på nesten hva som helst.

-  Jeg sto lenge på venteliste på studiet mitt, og hadde jeg ikke kommet inn på det, ville jeg valgt et annet fag her i Oslo. Jeg hadde nok ikke flyttet til Grimstad selv om det hadde vært fag der som interesserte meg, sier Marte.

Byen lokker

Rektor Arild Underdal ved Universitetet i Oslo er enig i at det er mange fordeler ved å ligge så sentralt i en stor by.

-  Urbane strømninger i ungdomsgruppene faller ut til vår fordel, sier Underdal.

På Dagbladet.no ligger lista over alle ledige studieplasser. Du kan du ringe studiestedet eller sende en SMS til Samordna opptak. Du kan også ringe søkofonen på 815 49 050.

HELDIG: Marte Skogsrud fra Ringebu er en av de heldige søkerne som har fått plass ved Universitetet i Oslo.