DYR, LANGSOM OPPUSSING:  Oppusingen av den britiske parlamentsbygningen kan ta så lang tid som 40 år og koste så mye som 88 milliarder norske kroner, viser en ny rapport, ifølge The Independent. Foto: NTB Scanpix
DYR, LANGSOM OPPUSSING: Oppusingen av den britiske parlamentsbygningen kan ta så lang tid som 40 år og koste så mye som 88 milliarder norske kroner, viser en ny rapport, ifølge The Independent. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Flytt ut nå eller betal 88 milliarder for oppussing som kommer til å ta 40 år

Klar beskjed til det britiske parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oppusingen av Storbritannias parlamentsbygning kan ta så lang tid som 40 år og kan komme til å koste syv milliarder pund, om lag 88 milliarder norske kroner omregnet etter dagens kurs, hvis ikke parlamentarikerne flytter ut midlertidig.

Det skriver britiske The Independent.

Avisa siterer en uavhengig rapport skrevet av selskapet Deloitte som lister opp en rekke alternativer for den planlagte oppussingen av den storslåtte parlamentsbygningen ved Themsen i London.

Mellom 25-40 år Rapporten er klar i sin tale: det koster aller mest og vil ta aller lengst tid å pusse opp hvis medlemmene av det britiske parlamentet fortsetter å bruke bygget mens oppussingen foregår.

Ifølge Deloitte vil dette ta et sted mellom 25 til 40 år og koste mellom 4,9 milliarder og 7,1 milliarder britiske pund. Rapporten råder mot dette alternativet, men tanken på å flytte ut av Storbritannias parlament slår ikke så godt an hos flere parlamentarikere.

Ordstyreren i det britiske Underhuset mener ifølge Independent at å flytte ut, selv midlertidig, vil bidra til å underminere det britiske demokratiet.

Billigste koster 3,5 mrd Det billigste alternativet skal ifølge The Independent være å midlertidig flytte de folkevalgte ut av bygget i seks år. Da vil prisen ende på 3,5 milliarder britiske pund, 44 milliarder norske kroner.

En mellomløsning hvor Underhuset og Overhuset i parlamentet bytter på å være i bygget, vil koste 3,9 milliarder pund, og ta elleve år, ifølge rapporten.

Vedlikeholdet koster 614 mill Det er parlamentsmedlemmene selv som skal stemme over hvilket forslag de skal gå for, men behovet for oppussing er det ifølge Independent liten tvil om at bygget trenger.

Ikke siden 50-tallet har bygningen vært gjennom noen større utbedrelser. Årlig koster det skattebetalerne i Storbritannia 48,7 millioner pund, om lag 614 millioner norske kroner, å vedlikeholde det over 150 år gamle bygget.