Flyttebyrå ansatte «syke» kriminelle

Eieren av Norsk Flyttebyrå AS ansatte 12 kriminelle og svindlet deretter folketrygda for sykepenger. Nå er han dømt til to års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I retten hevdet den 36 år gamle Tønsberg-mannen at hadde lagt vekt på arbeidserfaring da han ansatte 12 personer til Norsk Flyttebyrå AS.

Men på ansatt-lista sto blant annet Nokas-raner Ridvan Halimi, David Toskas drepte venn William Ellingsen og en mann fra Nittedal som politiet mener var med på Nokas-ranet, men som senere døde av kreft.

I tillegg hadde 36-åringen plukket ut to sentrale medlemmer i B-gjengen. Politiet mener den ene var med under skytingen på Aker Brygge i sommer.

På lista sto også seks andre personer med kriminelt rulleblad.

«Dette gir grunn til skepsis, ikke minst hensett til at NN skal ha utlyst stillingene på universitetet og på høyskoler i Oslo», står det i dommen fra Oslo tingrett.

Nå er eieren av flyttebyrået dømt til to års fengsel, hvorav ett år og to måneder er betinget, og til å betale en erstatning på 1 116 191 kroner.

Raskt sykemeldt

36-åringen var tiltalt for grovt bedrageri etter å ha lurt folketrygda til å utbetale over to millioner kroner i sykepenger til kriminelle. Utbetalingene skulle ha skjedd i perioden 2. august 2002 til 19. august 2003.

BLANT DE «ANSATTE» På liste over de ansatte i flyttebyrået sto Nokas-dømte Ridvan Halimi. Han var imidlertid ikke tiltalt i saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
BLANT DE «ANSATTE» På liste over de ansatte i flyttebyrået sto Nokas-dømte Ridvan Halimi. Han var imidlertid ikke tiltalt i saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX Vis mer

Mannen opplyste at de 12 personene var ansatt i hans firma, Norsk Flyttebyrå AS. Lønnen til de ansatte skal ha vært 27 000 kroner i måneden. Etter en måned hadde de ansatte krav på sykepenger, noe de raskt utnyttet.

Én etter én ble de sykemeldt, den første allerede 22 dager etter at han var blitt ansatt. Diagnosene lød gjennomgående på ryggplager og angstproblemer. Ingen av de ansatte kom tilbake på jobb etter at sykemeldingene deres løp ut.

- Kastet alt

Da eieren forklarte seg for politiet i 2005, sa han at han i 2004 hadde kastet all dokumentasjon som hadde med Norsk Flyttebyrå AS å gjøre. Årsaken til dette skulle ha vært at media navnga en av hans ansatte som deltaker i Nokas-ranet. Ettersom 36-åringen ikke ønsket å bli forbundet med denne personen, valgte han å kvitte seg med selskapspapirene.

Videre hevdet han at alle oppdrag selskapet hadde hatt, var blitt gjort opp kontant, det samme hadde alle utlønninger. Dessuten hadde selskapet hadde få driftsmidler. De leide biler fra oppdrag til oppdrag, og det eneste arbeidsutstyret de ansatte ble tilbud, var hansker.

Retten mente det var betydelige svakheter i eierens forklaring rundt driften av flyttebyrået, og dømte derfor mannen til fengselsstraff.

Tre av de påstått ansatte i selskapet ble dømt til henholdsvis 60 og 45 dagers fengsel. Resten av de tolv ansatte var ikke tiltalt i saken.

- Et par er døde og de andre har så mye straff fra tidligere saker at en dom her ikke vil endre noe, såkalt prosessøkonomi, sa aktor Ingunn Kjærstad i Oslo-politiet til Dagbladet i januar i år.