Flyttemelding sendt fra verdensrommet

I formiddag fikk menneskeheten en ny, fast adresse. Da knyttet to russere og en amerikaner seg til romstasjonen ISS i verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huset er den internasjonale romstasjonen ISS. Adressen er uendelig. Mulighetene likeså. Menneskeheten er på plass på første trinn av en stige uten ende. Erobringen av verdensrommet har for første gang fått et utgangspunkt utenfor jorda.

- Fra nå av vil det alltid oppholde seg mennesker i verdensrommet. Vi vil bygge baser på Mars, på månen og på asteroidene. I stedet for å rette raketter mot hverandre eller konkurrere med hverandre, vil vi samarbeide og lære av hverandre, sa den amerikanske romfartsorganisasjonen NASAs sjef Daniel Goldin da amerikaneren William Shepherd og russerne Jurij Gidzenko og Sergej Kirkaljov ble skutt ut på toppen av en russisk rakett.

Alt etter planen

I morges koblet den første romkapselen med permanent mannskap seg til ISS. En time etter sammenkoblingen vil mannskapet åpne en luke som fører dem inn i selve romstasjonen. Umiddelbart starter arbeidet med å knytte romstasjonens datasystemer til romkapselen. Deretter vil stasjonens toalett- og vannsystemer i boligseksjonen Zvezda settes i drift. Allerede i dag må mannskapet reparere noen batterier som har meldt om mindre problemer, men dette skal i følge NASA la seg enkelt løse.

Sees fra jorda

Etter fire måneder vil dagens mannskap bli erstattet av et nytt mannskap. Som igjen skal erstattes. Til ISS trinn for trinn blir bygd ferdig og er fullt operativ i år 2005. Da vil den være så stor at den kan sees med det blotte øye fra jorda, svevende blant synlige stjerner og usynlige satellitter.

Romfart og våpen

Dagen i dag er en merkedag i romfartens historie, som russernes første bemannede romferd og amerikanernes månelanding var det. Men den er også en merkedag i forholdet mellom USA og Russland. Før - og det er ikke lenge siden - så russere og amerikanere mest på verdensrommet som en ny, mulig slagmark. Rakettene var først og fremst våpen.

Romfart og våpenteknologi er fortsatt vevd sammen. Mest synlig er USAs planer om et nytt, nasjonalt rakettforsvar. Det kan føre til et nytt våpenkappløp.

Men når USA tidligere hadde planer om baser på månen, så dreide det seg om militære baser. Det er det ikke snakk om lenger. ISS er et meget synlig tegn på samarbeid i verdensrommet og byggingen lar seg neppe stoppe nå.

Amerikansk sjef

Sjefen i det nye huset blant stjernene blir amerikaneren, William Shepherd. USA er verdens eneste supermakt, og det må markeres også i verdensrommet. Men på veien opp, i den russiske raketten, var Jurij Gidzenko sjef. En viss balanse skal det være. Og det neste mannskapet vil bestå av to amerikanere og en russer. De vil ikke bli fraktet opp av en russisk rakett, men en amerikansk romferje. Den skal også ta med seg det første mannskapet tilbake til jorda.

Gåter løses?

Forskningen i verdensrommet kan føre til en helt ny, og langt mer nøyaktig værmelding enn vi har i dag. Kanskje kan kreftens gåte også løses ved forskning i verdensrommet.

Virksomheten i ISS vil i alle fall utvilsomt få betydning for alle og enhvers hverdag på jorda. Men også for framtida i verdensrommet. Det er her mye av grunnlaget for nye ferder til andre planeter skal legges.

Først skal romstasjonen bygges ferdig. De tre som flytter inn i dag vil få en hard arbeidsdag. Seks dager i uka må de jobbe. Hver dag i 12 timer.

Men søndag er fridag, også i verdensrommet.

HJEMMET: Slik vil ISS se ut når den er ferdig bygd i 2005.
INNFLYTTERNE: William Shepherd, Jurij Gidzenko og Sergej Kirkaljov er de første som bosetter seg på ISS.
DET FØRSTE BILDET: Romkapselen festet seg til ISS i formiddag. Nå er menneskeheten fast bosatt i verdensrommet.