Flytter atomavfallet i 2010

- Veldig konkrete planer, sier guvernøren i Murmansk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MURMANSK (Dagbladet.no): Russland starter flyttingen av atomavfallet i Andrejevbukta i 2010. Det sa Murmansks guvernør Jurij Jevdotimov i formiddag på en pressekonferanse med statsminister Jens Stoltenberg.

- Den første skipslasten med avfall fra Andrejevbukta går sommeren 2010, sa Jevdotimov.

Jevdotimov understreker overfor Dagbladet.no at planene er veldig konkrete. Det betyr at den største faren for kjernefysisk forgiftning av norske farvann etter hvert vil forsvinne.

Stoltenberg lovte norsk hjelp til flyttingen.

- Dette er i Norges interesse. Men det er også klart at Russland må regne med å måtte betale en større grad av regningen selv. sa Stoltenberg.

Andrejev-bukta er verdens største kjernefysiske søppelplass. Området er sikret, og godt sikret, i forhold til for 10 år siden. Men spesialister både i Russland og i omverdenen beskriver tilstanden som kritisk.

I MURMANSK: Statsminister Jens Stoltenberg fikk budskapet om at russerne nå har planer om å gjøre noe i nær framtid med atomavfallet i Andrejevbukta da han kom til Murmansk i formiddag. Først møtte han russiske krigsveteraner fra frigjøringskampen i Finnmark i 1944. Her hilser Stoltenberg på 100-åringen Mikhail Ivanovitsj Besedin.
OLJEVERN: Guvernøren i Murmansk, Jurij Jevdotimov (til høyre for statsminister Jens Stoltenberg midt i bildet) inspiserte nytt oljevernutstyr fra Kystverket og Statoil på oljebasen MBASU i dagen under statsministerbesøket fra nabolandet i vest. Og guvernøren kom med en hyggelig miljøhilsen tilbvake: fra sommeren 2010 skal det skje noe med atomavfallet i Andrejevbukta - også kalt verdens største søppelplass for atomavfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer