Valget 2019

Flytter bom-møte til hemmelig sted

Bergen sitrer av spenning over hvordan det nye byrådet vil se ut. Bompartiet holder alle muligheter åpne.

KONFRONTASJON: Øyvind Klementsen (60) holdt hyllestskål for Folkeaksjonen nei til mer bompenger-leder Trym Aafløy. Etterpå ble han kastet ut fra partiets valgvake, og raste mot lederen. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

BERGEN (Dagbladet): Folkeaksjonen nei til bompenger gjorde et brakvalg i Bergen.

Da forhåndsstemmene ble talt opp klokka 21.00 mandag, så det lenge ut til at bevegelsen kunne bli helt avgjørende for hvem som skal styre vestlandshovedstaden de neste fire åra.

Men, 13 mandater ble i løpet av kvelden til 11, og FNB endte på 16,9 prosents oppslutning i Bergen. Et bredt Ap-ledet byråd - uten FNB - pekes på som favoritter til å værende ved roret i Norges nest største by.

Samtidig er protestbevegelsen nå virkelig en maktfaktor å regne med, og et fenomen der mange vil ha sin del av kaka.

Hemmelighetsfull

FNBs valgvake var for eksempel den eneste i Bergen der hovedstadspressen som Dagbladet, VG og ABC Nyheter var til stede. Det vitner om et fenomen som vekker både oppsikt og interesse.

Trykket er nå så stort at det nesten tar pusten fra partigeneral Trym Aafløy, som er hemmelighetsfull om partiets planer videre.

- Vi i styret i partiet skal møtes i kveld. Vi har blitt nødt til å flytte møtet til et hemmelig sted. Det er nesten så fotografene ligger i buskene her, sier han til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

PARTIGENERAL: Trym Aafløy i Folkeaksjonen nei til bompenger, som gjorde et brakvalg i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PARTIGENERAL: Trym Aafløy i Folkeaksjonen nei til bompenger, som gjorde et brakvalg i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Medietrykk

Mandag kveld poserte han foran blitsregnet fra fotografene sammen med de rundt 30 deltakerne på valgvaken. Der ble det også ordentlig leven da deltaker Øyvind Klementsen ble kastet ut av sikkerhetsvakter etter å ha holdt en hyllestskål av Aafløy.

- Det ble en lang kveld i går. Det ble for mye med så mye trykk over så lang tid. I dag er jeg invitert i både Debatten på NRK, Dagsnytt 18 og TV 2-nyhetene. Men jeg har ikke så mye å fortelle, sier han.

Alle i Bergen spør seg nå hvordan byrådet skal se ut og om Roger Valhammer (Ap) blir sittende ved makta.

Bompengepartiet, hvis viktigste sak er nei til den ytre bomringen i Bergen og nei til Bybanen over Bryggen, holder likevel dørene åpne.

- Ingenting er bestemt

Sp, som plutselig er blitt en faktor å regne i bergensk politikk, er også mot Bybane over Bryggen. Det er her Ap nå søker støtte.

- Mye står på Sp. Alt er åpent, eventuelt før Sp sier de skal samarbeide med SV og Rødt. Det er fremdeles forhandlinger og ingenting er avgjort. Det er mange ting å bli enige om og mye som står på spill, sier han.

- Nå venter vi på at de andre skal bestemme seg. Ingenting er bestemt den ene eller den andre veien, sier Aafløy.

BOMPENGER: Bompengedebatten har preget årets valgkamp, og MDGs Hulda Holtvedt mener det har vært en fordel for partiet. Vis mer

Han er uansett klar på at FNB skal være et parti å regne med, både nå og i framtida. Dette blir blant temaene på det «hemmelige» styremøtet i kveld.

- Det vil handle om alt som har med framtida å gjøre. Vi skal diskutere hvordan vi skal bruke våre elleve mandater. Vi har et allsidig program og kan gå på tvers av blokkene.