Flytter fra Det hvite hus til fasjonabel teglsteinvilla

Familien Obama flytter ikke langt når Trump overtar huset. 

OBAMAS NYE HUS: I dette 760 kvadratmeter store huset skal presidenten og hans familie bo. Foto: Ron Sachs/CNP/Polaris)
OBAMAS NYE HUS: I dette 760 kvadratmeter store huset skal presidenten og hans familie bo. Foto: Ron Sachs/CNP/Polaris)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter åtte stressende år som amerikansk president, vender Barack Obama tilbake til et mer normalt liv med kone, barn og hunder.

«Det er ikke noe som er mer ynkelig enn livet som tidligere president», sa en gang John Quincy Adams, etter å ha forlatt Det hvite hus og avsluttet sitt presidentembete.

I januar skal Obama flytte fra det som kanskje er verdens mest kjente adresse, 1600 Pennsylvania Ave NW, Washington DC - mer kjent som Det hvite hus. Natt til onsdag ble det klart at det er den republikanske hotellmogulen Donald Trump og hans familie som overtar villaen - til manges enorme overraskelse.

OBAMA OM DEN NYE PRESIDENTEN: Obama talte onsdag ettermiddag om Trump som ny president i USA. Video: AP Vis mer

Flytter til luksusvilla

MÅ FLYTTE: Nåværende president Barack Obama, Førstedame Michelle Obama, døtrene Malia og Sasha, og familiehundene Bo og Sunny må snart melde adresseendring. Foto: CNP
MÅ FLYTTE: Nåværende president Barack Obama, Førstedame Michelle Obama, døtrene Malia og Sasha, og familiehundene Bo og Sunny må snart melde adresseendring. Foto: CNP Vis mer

Ifølge folk nær presidentens familie, har Obama og familien planer om å flytte til et herskapshus i den eksklusive bydelen Kalorama i Washington DC, bare litt over tre kilometer unna presidentboligen, skriver The New York Times.

Ifølge avisa sine kilder har familien leid et 760 kvadratmeter stort hus med hele ni soverom og like mange bad.

I huset er det også to kjøkken, kontor, peisestue og et trimrom der familien kan trene.

Presidenten har tidligere uttalt at familien, som før Obama ble president bodde i Chicago, vil fortsette å bo i den amerikanske hovedstaden fram til datteren Sasha fullfører videregående skole i 2018.

Eid av Bill Clintons tidligere seniorrådgiver

Det er Joe Lockhart og Giovanna Gray som eier boligen, som de kjøpte i 2014 for 5,3 millioner dollar (omtrent 43 millioner kroner), ifølge Politico, som først omtalte Obamas nye hus.

Lockhart var rådgiver og pressesekretær for Bill Clinton under hans presidentperiode fra 1992 til 2000. Den siste tida har han bodd på Manhattan for å bli kommunikasjonsdirektør for NFL. Kona Giovanna er redaktør i motebladet Glamour Magazine.

STRENGT VAKTHOLD: Bak høye murer ligger den store villaen. Obama vil få Secret Service-beskyttelse i ti år etter at han går av som president.  Foto: CNP
STRENGT VAKTHOLD: Bak høye murer ligger den store villaen. Obama vil få Secret Service-beskyttelse i ti år etter at han går av som president.  Foto: CNP Vis mer

Boligen skal være svært luksuriøs med tregulv, innslag av marmor, og med en egen «au-pair-suite», som kan være egnet for Michelle Obamas mor, Marian Robinson, som har bodd med familien i de åtte årene i Det hvite hus.

Nabolaget Obama-familien nå flytter til har tidligere også huset framtredende politikere som Woodrow Wilson, William Howard Taft, Franklin D. Roosevelt, Warren G. Harding, Herbert Hoover og senator Edward M. Kennedy.

Får respektabel etterlønn

Eks-presidenter i USA lever godt. Ifølge Business Insider får de rundt 180 000 dollar - rundt 1,3 millioner kroner i årlig pensjon. I tillegg får de rundt 200 000 dollar som skal dekke medisinsk støtte, stab, kontor- og reisevirksomhet.

Pengene får de hvert år så lenge de lever. I tillegg får den tidligere presidenten et presidentbibliotek som ofte blir brukt som kontor.

Obama får en respektabel etterlønn takket være president Harry S. Truman, og en lovendring som fant sted for 51 år siden. Truman levde på militærpensjonen sin, som var på 112 dollar i måneden, og var så blakk at Kongressen bestemte seg for å gi tidligere presidenter en raus pensjon.

Men nå til dags tjener avgåtte presidenter mye penger på å holde foredrag, taler og å skrive bøker. Ifølge The Political Insider tjente for eksempel Bill Clinton 132 millioner dollar mellom 2001 og 2015.

Penisskryt, bjeffing, snufsing og trussel om fengsling. Se høydepunktene fra kampen mellom Hillary Clinton og Donald Trumps kamp for å bli USAs neste president. Video: CNN. Vis mer Vis mer