Flytter fra Gazastripen

40 israelske familier tilbake til hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerusalem (ANB-AP): Lørdag kunngjorde de første 40 bosetterfamiliene på Gazastripen at de planlegger å flytte fra området.

I løpet av kommende måned flytter de første israelske bosetterne fra Gazastripen, flere uker før hæren starter den offisielle tilbaketrekningen.

De 40 familiene som nå planlegger å flytte er likevel bare en brøkdel av befolkningen som skal tilbake til Israel; til sammen skal 1.600 familier evakueres denne sommeren.

Men lørdagens kunngjøring tolkes like fullt som et tegn på at de jødiske bosetterne begynner å forsone seg med statsminister Ariel Sharons plan om å evakuere Gazastripen og fire bosettinger på Vestbredden.

Vil ikke se vold

Minst 500 familier er allerede blitt enige med regjeringen om kompensasjon for flyttingen, men ingen har til nå offentlig kunngjort at de kommer til å reise fra området.

Mange bosettere har derimot varslet sterk motstand mot flytteprosessen. I et hotell på Gazastripen har en gruppe bosettere barrikadert seg med mat og vann i et hotell; de vil ikke gi seg med det første.

David Saadon, bosetteren som har representert de 40 familiene i samtalene med regjeringen, sier de bestemte seg for å flytte nå, for å unngå å bli vitne til en tvungen evakuering.

– Flyttingen er allerede vanskelig. Jeg tror ikke det kommer til å bli noen fysisk konfrontasjon, men det vil være motstand. Og jeg vil ikke at barna mine skal se det, sier han til nyhetsbyrået AP.

Samarbeider om riving

De fleste av familiene som Saadon representerer flytter først til midlertidige hjem i Or Haner i det sørlige Israel. Der vil de bo frem til nye hjem i Beit Hadar står ferdige.

Etter flyttingen skal den israelske hæren stenge og forsegle husene i Gaza. Målet er å forhindre at bygningene overtas av folk som nekter å reise fra området. Senere skal Israel rive boligene, før palestinerne rydder bort restene – et lite tegn på samarbeid mellom de to regimene.

Likevel er det uklart om palestinernes leder Mahmoud Abbas klarer å hindre militante palestinere i å åpne ild mot israelske styrker under evakueringen. Abbas slo lørdag fast at det ikke er aktuelt å la plyndrere rasere bosettingene etter den israelske tilbaketrekningen.

– Vi vil at dette skal gå rolig og ryddig for seg. Vi forbereder oss på å ta kontroll over bosettingene, og på å ta vare eiendommene – fordi dette er eiendom det palestinske folk kan dra nytte av, sier Abbas.

Tøff oppgave

Men med stadig lovløshet og kaos i palestinske byer, står Abbas foran en vanskelig oppgave. Situasjonen blir ikke enklere av at det gjenstår mye arbeid for å få organisert sikkerhetsstyrkene og kontrollert de militante grupperingene i Palestina.

Fredag inntok palestinsk politi byen Jenin på Vestbredden, i et forsøk på pågripe gjerningsmennene etter drapet på en politimann. Men lørdag ettermiddag var politiet fortsatt på jakt etter drapsmennene.

– Det er en del kaos, en del anarki, og dette går ut over innbyggerne våre. Men vi skal bekjempe det med klokskap og bestemt handling, sier Abbas.

Samtidig trekker israelske styrker seg ut av to stillinger i Hebron, der de blant annet forlater en skolebygning. For tre år siden måtte 2.000 palestinske elever bytte skole, etter at Israel tok over skolekomplekset for å bruke det som militærbase. (ANB-AP)

DEMONSTRERER:</B> Her deler en far ut oransje bånd, sammen med sine tre barn. De viser sin demonstrasjon overfor statsminister Ariel Sharons planer om å evakuere Gazastipen.