Økonomi

Flytter fra Norge

Irene (52) er uføretrygdet, og ser ingen annen utvei enn å forlate hjemlandet for å få et bedre liv.

SLITER ØKONOMISK: Irene Kragh Eckell ønsker å flytte til Montengro neste høst for å bedre livssituasjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLITER ØKONOMISK: Irene Kragh Eckell ønsker å flytte til Montengro neste høst for å bedre livssituasjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Høye levekostnader og dårlig økonomi. Det er grunnen Irene Kragh Eckell (52) oppgir for at hun har bestemt seg for å flytte fra Norge.

52-åringen er uføretrygdet, bor alene og lever med store smerter daglig, etter at hun fikk psoriasisleddgikt i 2009.

Da mat- og drivstoffprisene gikk til værs tidligere i år, begynte hun for alvor å tenke på hvilke valg hun måtte ta framover.

- Etter at jeg fikk vite at fellesutgiftene i sameiet skulle øke med 800 kroner, forsto jeg at det ikke ville være mulig for meg å bo i Norge noe mer.

TV 2 omtalte saken først.

Full støtte fra familien

Dagbladet har sett Irenes inntekt. Hun får utbetalt 20 220 kroner i måneden fra NAV etter skatt, og hun sitter igjen med rundt 7000 kroner når boligutgiftene er betalt.

Det resterende beløpet skal dekke mat, telefon, transport, medisiner, legebesøk og andre nødvendige artikler.

PENGEMANGEL: Innetemperaturen i leiligheten sier Irene Kragh Eckell ligger på mellom 18 og 20 grader. Men det kommer an på hvor varmt eller kaldt det er ute. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PENGEMANGEL: Innetemperaturen i leiligheten sier Irene Kragh Eckell ligger på mellom 18 og 20 grader. Men det kommer an på hvor varmt eller kaldt det er ute. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Irene planlegger å flytte til Montenegro neste høst. Hun forklarer at det er på grunn av de høye levekostnadene i Norge, og fordi hun har vært til behandling for psoriasisleddgikten sin der fire ganger tidligere.

- Jeg slipper å ta smertestillende hver dag, og får det mye bedre fysisk. Ved å være der vil jeg endelig ha mulighet til å drive med pensjonssparing.

Hun drømmer om å kjøpe seg leilighet i Montenegro etter en stund.

- Jeg har tenkt å starte med å leie, og omsider ønsker jeg å opprette en Facebook-gruppe med en oversikt over restauranter og turer for de som er på behandlingsreise der.

Irene har ingen barn, men sier at hun har full støtte fra familien om flyttingen.

- Søstrene mine og broren min ser jo hvor mye bedre jeg er når jeg har vært på behandlingsreise. Det er uansett vanskelig å spørre de om hjelp, fordi det er sånn jeg er som person. De har nok selv.

OVERRASKELSESFEST: Tirsdag kveld var det duket for en spektakulær feiring av hotellkongen Petter Stordalen. Av hans mangeårige venn Christian Ringnes, får Stordalen en gave som kan smake. Reporter: Sofie Losen. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

Irene beholder trygden sin i Montenegro, og forteller at hun kommer til å betale vanlig skatt til Norge de tre første åra.

NAV opplyser på sine hjemmesider at Norge har trygdeavtaler med andre land, i tillegg til EU/EØS-landene, som kan gi rett til å beholde uføretrygden. Ett av disse landene er Montenegro.

«Vilkårene i trygdeavtalen med det enkelte land bestemmer om man kan ta med seg uføretrygden og størrelsen på uføretrygden».

Føler seg isolert

Til tross for den vanskelige livssituasjonen Irene står overfor, er hun takknemlig for at hun har klart å beholde leiligheten og bilen.

Hun stiller seg positiv til at regjeringen forsøker å hjelpe de som har aller minst. Samtidig mener hun at tiltakene ikke når ut til mange nok.

- Mange havner mellom to stoler slik som meg. Jeg har 2000 kroner for mye i brutto for å få bostøtte.

Irene sier at det er pengemangelen som er hovedgrunnen til at hun isolerer seg mer fra omverdenen.

- Man har ikke mulighet til å dra på ferie, eller gjøre normale ting som å gå på kafé eller kino.

FATTIG: Irene Kragh Eckell benytter seg alltid av billighylla når hun handler på den lokale matbutikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FATTIG: Irene Kragh Eckell benytter seg alltid av billighylla når hun handler på den lokale matbutikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

52-åringen forteller at hun bare handler matvarer som er på tilbud, og at hun bruker mest strøm om natta når den er billigst.

- I tillegg har jeg bare en liten fryser kombinert med kjøleskapet som gjør det vanskelig å lage opptil flere måltider om gangen som kan fryses ned. Da blir det gjerne flere dager jeg må spise det samme.

- Et stort savn

Livet før Irene ble syk beskriver hun som helt annerledes enn det det er i dag.

- Jeg reiste overalt, og var på bowlinglandslaget fra 1998 til 2008. Jeg har ikke klart å fortsette på grunn av plagene. Det er et stort savn.

Etter at hun sto fram med historien sin på TV 2 er det flere som har ønsket å hjelpe 52-åringen, forteller hun.

- Jeg har fått litt over 6000 kroner. Jeg er kjempetakknemlig for støtten jeg har mottatt, men samtidig skulle ikke det være nødvendig for vanlige folk å sende meg penger.

FLITTIG SPARER: Irene Kragh Eckell gjør det hun kan for at nettleien og strømmen ikke skal bli for dyr. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLITTIG SPARER: Irene Kragh Eckell gjør det hun kan for at nettleien og strømmen ikke skal bli for dyr. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hva hun skal bruke midlene til, svarer hun:

- Noe blir spart til uforutsette ting, og noe av det vil bli brukt til å kjøpe julegaver til grandniesene mine.

På spørsmål om hvor lenge hun blir værende i Montenegro, svarer hun:

- Jeg har ikke bestemt meg enda, men jeg ønsker å komme på besøk til Norge så ofte som mulig, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer