- Flytter ikke fordi gutta er lite spennende

- Nei, jeg tror ikke det er blitt slik at jentene forlater Bygde-Norge fordi bygdeguttene er for lite attraktive og spennende, sier Torunn Kveen (20), utflytter fra Vågå i Gudbrandsdalen til Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med 30-40 utflyttede vagværer bosatt i hovedstaden deltok hun i en debatt i kveld om hvorfor folk flytter fra Vågå, og hva som skal til for å friste vagværer med initiativ og kompetanse til å vende hjem og etablere ny virksomhet der.

På restaurant

Temaet sto på dagsorden da Vågå kommune i kveld inviterte utflyttede vagværer bosatt i Oslo til en sammenkomst på en restaurant i hovedstaden.

 Også kommunal- og regionalminister Ragnhild Queseth Haarstad (Sp) og statssekretær Per N. Hagen var invitert. De møtte begge i håp om å fange opp nyttig lærdom og innsikt til bruk i sitt videre arbeidet med å bremse opp og snu strømmen av folk, kompetanse og kapital fra distriktene til sentra - først og fremst Oslo.

For mye snus

Statssekretær Per N. Hagen sier han ikke tror bygdeguttenes måte å være på er avgjørende for at så mange jenter fra bygdene foretrekker å bo i byene. Men helt sikker er han ikke:

  - Vel, man kan kanskje ikke se helt bort fra at noen jenter synes det blir for mye snus og hjemmebrent, og at elgjakta har for stor appell i Bygde-Norge. Men da gjelder det at ungdommen tenker over, og blir seg bevisst hvorfor noe velger å flytte mens andre blir tilbake, sier Per N. Hagen.

  Han mener enkelte unge kanskje kan overveie om det er hensiktsmessig å ta en så sær utdannelse at de er garantert aldri å vende tilbake til lokalsamfunnene.

- Vil tilbake

Flere av de frammøtte vagværene NTB snakket med, var positive til kommunens initiativ:

  - Jeg vil tilbake. Drømmen er lærerjobb, sier Torunn Kveen (2O), elev ved Lærerhøgskolen på Bislett i Oslo.

  Hun er rimelig sikker på at hun har gode muligheter til å få drømmejobben, fordi gjennomsnittsalderen på lærerne i Vågå så vel som Norddalen er såvidt høy at flere vil gå over i pensjonistenes rekker når hun har tatt sin siste eksamen.

Ikke bymenneske

Torunn Kveen sier hun føler seg sikker på at hun ikke vil bli fanget opp av bylivet, slik at hun mister lysten på et liv i provinsen.

  - Det har jeg vanskelig for å tro. Men man vet jo ikke helt sikket om det blir Vågå. Kanskje blir man gift i Nord-Norge, sier hun...

(NTB)