Smeltende isbre:

Flytter landegrensa

Landegrensa mellom Sveits og Italia har på grunn av smeltende isbre blitt forskjøvet. Nå krangler de to landene om plasseringen av en populær turisthytte.

DEBATT: Forflytting av landegrensa mellom Sveits og Italia har skapt debatt om hvilket land Italian mountain lodge tilhører. Foto: AFP / NTB
DEBATT: Forflytting av landegrensa mellom Sveits og Italia har skapt debatt om hvilket land Italian mountain lodge tilhører. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En smeltende isbre i Alpene har forskjøvet grensa mellom Sveits og Italia, melder The Guardian.

Bevegelsen har også åpnet for spørsmål om plasseringen av en italiensk hytte.

Theodul-breens tilbaketrekning betyr at skillet har krøpet mot Rifugio Guide del Cervino, et oppholdssted for besøkende nær den 3480 meter lange Testa Grigia-toppen.

Forhandlinger

Spørsmål rundt hvilket land bygningen tilhører har vært debattert i flere år, og vært sentralt tema i diplomatiske forhandlinger siden 2018. Det hele ble avsluttet med et kompromiss i fjor, men detaljene lar vente på seg, skriver avisa. Det endelige resultatet er ventet i 2023.

Tidligere var bygningen utelukkende på italiensk territorium. Nå er to tredjedeler av hytta, inkludert sengeplassene og restauranten, teknisk sett plassert i Sør-Sveits.

Stedet er et populært område for turisme og ligger på toppen av et av verdens største skisteder.

- Krangler om territorium

Theodul-breen skal ha mistet omtrent en fjerdedel av massen sin mellom 1973 og 2010. Det har ført til at bergarten under isen har ekspandert og endret skillet.

Sjef for grensetjenesten ved Sveits sitt nasjonale kartbyrå, Alain Wicht, har uttalt at slike justeringer er hyppige, og at det som regel blir avgjort uten å involvere politikere.

- Vi krangler om territorium som ikke er mye verdt, har han uttalt, men la imidlertid til at dette er det eneste stedet hvor en bygning er involvert, og at den har økonomisk verdi for landet.

Det er tydelig delte meninger om hvor hytta tilhører, ifølge flere The Guardian har snakket med. Åra med forhandlinger har forårsaket forsinkelser av renovering, da landsbyene på hver side ikke har vært i stand til å gi byggetillatelse. Arbeidet blir derfor ikke fullført i tide til den planlagte åpningen av en ny taubane neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer