Flytter navngitte kilder i Wikileaks-dokumenter

Amerikansk UD sier de frykter for sikkerheten til personer navngitt i dokumentene.

ADVARER HUNDREVIS: Amerikanske myndigheter er i full sving med å advare kilder mot lekkasjene fra Wikileaks. Enkelte av kildene blir flyttet til tryggere steder. Foto: AFP Photo/Philippe Huguen/Scanpix
ADVARER HUNDREVIS: Amerikanske myndigheter er i full sving med å advare kilder mot lekkasjene fra Wikileaks. Enkelte av kildene blir flyttet til tryggere steder. Foto: AFP Photo/Philippe Huguen/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske utenriksdepartementet har advart hundrevis av tjenestefolk, menneskerettighets-aktivister og forretningsfolk som er navngitt i de lekkede ambassadedokumentene Wikileaks har fått tilgang på, skriver The New York Times.

Flyttet «En håndfull» av dem skal også ha blitt flyttet til tryggere steder.

30 personer i administrasjonen i Washington og ambassadepersonell ved ambassadene i land som Afghanistan og Zimbabwe skal være involvert i den omfattende operasjonen, for å avgjøre hvem som kan være utsatt.

- Vi føler vi må gjøre alt vi kan for å beskytte disse menneskene. Vi tar dette svært alvorlig, sier Michael H. Posner, som leder operasjonen, til The New York Times.

Bekymret for upubliserte dokumenter Hittil er ikke amerikanske myndigheter gjort kjent med om noen skal ha blitt utsatt for angrep, fengsling eller lignende som direkte resultat av informasjon som har kommet fram i de nesten 3000 dokumentene som hittil har blitt publisert av Wikileaks, The New York Times, Aftenposten og andre aviser rundt om i verden.

Amerikansk UD er i hovedsak bekymret for dokumentene som ennå ikke har blitt publisert. Altså mesteparten av de 251 287 dokumentene Wikileaks sitter på.

Amerikanske myndigheter har hele tiden ment at offentliggjøringen av dokumentene skader amerikanske interesser, spesielt ved å navngi viktige kilder i utlandet som gir viktig informasjon til amerikanerne.

BAKMANNEN: Julian Assange er mannen bak Wikileaks. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix
BAKMANNEN: Julian Assange er mannen bak Wikileaks. Foto: AP Photo/Matt Dunham/Scanpix Vis mer