Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Flytter smittede til sykehjem: - Skummelt

I Lier har kommunen satt av en fløy i et bo- og omsorgssenter til corona-pasienter, i samme bygg som flere gamle mennesker i risikogruppen. Det skremmer familiemedlemmer.

BEKYMRET: Lene Dahl Nilsen er bekymret for bestefaren og de andre pasientene på Nøstehagen bo- og omsorgssenter, hvor en fløy nå skal settes av til å behandle coronapasienter. Foto: Privat
BEKYMRET: Lene Dahl Nilsen er bekymret for bestefaren og de andre pasientene på Nøstehagen bo- og omsorgssenter, hvor en fløy nå skal settes av til å behandle coronapasienter. Foto: Privat Vis mer

Lene Dahl Nilsen er bekymret for bestefaren sin.

I går skrev Lier kommune på sine nettsider at de nå skal stenge av en fløy på Nøstehagen bo- og omsorgssenter. Denne fløyen skal nå bli et mottak for pasienter i kommunen som er smittet av coronaviruset. Det gjør de etter nasjonale føringer fra helsemyndighetene.

Det var Drammens Tidende som omtalte saken først.

Bestefaren til Lene Dahl Nilsen er 90 år og bor permanent på Nøstehagen. Nyheten om at han nå skal bo tett med coronasmittede pasienter har fått henne til å reagere.

- For det første så fikk vi ikke noe informasjon om dette. Jeg leste først at kommunen vurderte det i en notis i Lierposten. Bestefaren min er fullstendig pleietrengende og har ikke noe godt immunforsvar, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg setter spørsmålstegn ved å sette syke mennesker sammen med gamle mennesker med såpass redusert immunforsvar.

Nilsen synes det er en for stor risiko å ta.

- Dette er et nytt virus vi ikke vet så mye om. Det er skummelt fordi vi ikke hundre prosent vet sikkert at det ikke er luftbåren smitte. Hvis det er det, så er det i så fall slutten for de andre pasientene. Det er et lite bygg, og det er fort gjort å bevege seg mellom avdelingene, mener hun.

- Til nå så sier ekspertene at det bare smitter via dråpesmitte. Er du likevel bekymret?

- Det er uansett skummelt siden vi ikke vet nok om viruset enda, og det er rart at vi tar den sjansen. Det å sette mange eldre mennesker i en situasjon de mest sannsynlig ikke overlever, synes jeg er tragisk.

Hun sier familien ikke har fått mulighet til å besøke bestefaren på grunn av et tiltak for å hindre at pasientene skal bli smittet av viruset.

Min mor har forsøkt å snakke med han på telefon, men han har veldig dårlig hørsel så han får ikke med seg hva som blir sagt. Vi vet ikke om han er redd, sier Nilsen til Dagbladet.

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for Debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

- Det beste alternativet

Kommuneoverlege Ingrid Bjerring sier til Dagbladet at kommunen er pålagt å ha et tilbud for de pasientene som er smittet av corona og trenger pleie, men som ikke er så syke at de skal behandles på sykehus. Det fordi sykehusene ikke vil ha kapasitet til å pleie alle de smittede.

- Nøstehagen har en fysisk utforming som gjør det mulig å etablere en slik avdeling som er helt atskilt fra den øvrige driften. På sykehjemmet er det kompetent personale som er vant til å jobbe med pasienter som trenger pleie, og som er vant til å håndtere personer som har smitte. Sykehjemmet har også tilgang til nødvendig utstyr og tilfredsstillende renholdsfasiliteter i form av skyllerom.

- Informerte dere familiene til de som allerede bor på Nøstehagen permanent om at corona-pasientene skulle plasseres der?

- Nei. Vi er i en pandemisituasjon som krevet at vi handler raskt. Vi har som nevnt tidligere fått pålegg om å opprette dette tilbudet og etter faglige vurderinger landet vi på Nøstehagen som det beste alternativet. Vi informerte om omdisponeringen på våre nettsider og Facebook før det åpnet, men vi har ikke informert hver enkelt familie til beboere ved Nøstehagen, sier hun til Dagbladet.

Bjerring understreker at fløyen er atskilt fra resten av sykehjemmet.

Per nå er det fire smittede i Lier kommune.

Strenge retningslinjer

kommunens hjemmeside skriver kommunalsjef for helse, omsorg og velferd Hanne Berg Stubberud at personalet på fløyen ikke vil bytte fløy i løpet av vakten, og at de ikke vil oppholde seg i fellesarealet ut over smittefløyen.

Til Drammens Tidende sier hun at det ansatte på senteret vil følge strenge retningslinjer for å unngå smitte mellom fløyene.

Smitteekspert ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland sier til avisa at han har ingen tro på at viruset kan fly fra en fløy på senteret til en annen.

- Det er veldig usannsynlig at dette vil påvirke de på andre fløyer på senteret. Jeg regner med at Lier har gjort grundige vurderinger her, og vet at de kan rådføre seg med oss hvis de trenger det, sier han.

Hele Norges coronakart