Flytter til billig luksus i Sverige

CHARLOTTENBERG (Dagbladet): Nordmenn er leie av å kjempe på det rådyre boligmarkedet. Meklerne i de svenske grensebyene blir nedringt av nordmenn på husjakt. Så langt i år har rundt 250 nordmenn kjøpt bolig like over riksgrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror jeg kunne solgt en bolig nesten hver dag, dersom jeg hadde hatt kapasitet. I løpet av det siste året har etterspørselen eksplodert, sier eiendomsmekler John Erik Carlsson. Totalt har han solgt 34 eneboliger og småbruk i Charlottenberg denne sommeren. 19 av kjøperne har vært nordmenn. Salg av fritidshus kommer i tillegg.

- Dette er folk som i utgangspunktet er på utkikk etter et sted å bo på Romerike eller i Oslo-traktene, men ikke har nok penger, sier Carlsson.

Han regner med at omtrent halvparten av Charlottenbergs 1500 innbyggere er av nordmenn.

Helnorsk grenseby

Også grensebyene Strömstad, Årjäng, Torsby, Åre og Arvika opplever en eksplosjonsartet norsk etterspørsel etter boliger. Totalt er det snakk om at mellom 200 og 300 nordmenn har valgt å gjøre svensker av seg denne våren.

- Dette er en tendens som begynte for noen år siden. Vi trodde først at det var et blaff, men nå har nordmennene tatt fullstendig over, sier eiendomsmekler Sven-Åke Persson i Strömstad.

Pengesterke investorer er i ferd med å gjøre den idylliske svenske kystbyen helnorsk. I løpet av de nærmeste årene er det forventet at nordmenn vil investere 400 millioner kroner i grensebyen.

- Når vi har visninger på eneboliger, småbruk eller hytter er ni av ti interessenter norske. Prisnivået er selvsagt dratt litt opp, men det er fortsatt langt billigere enn hva tilsvarende boliger koster i Fredrikstad og Halden, sier Persson.

Mens du i Oslo-området er heldig om du får tak i en leilighet til 700000 kroner, kan du i Sverige kjøpe deg en enebolig med hage og garasje for litt over halvparten. I tillegg merker en fort at det er langt billigere å leve på andre siden av Kjølen.

Skatter til Norge

Prisnivået på blant annet kjøtt og tobakk er langt lavere i Sverige. Det samme er bil- og bensinprisene.

De fleste nordmenn Persson har solgt bolig til, pendler daglig til arbeid i Oslo og på Romerike. Pendleavstanden er på en lang time, og du beholder alle trygderettigheter.

- Fortsetter du å jobbe i Norge, betaler du fortsatt skatt til hjemlandet. Det innebærer at du fortsatt har de samme rettighetene som andre nordmenn, sier Carlsson.

- De sier rett ut at det er for dyrt i Norge, sier Carlsson.

Ønsker ikke vekst

Kalkulasjoner utarbeidet av Huseiernes Landsforbund viser at det bare i Oslo og Akershus mangler rundt 20000 boliger. Adm. dir. Peter Batta er ikke overrasket over at boligsøkende nordmenn nå ser ut over landegrensene for å finne seg et sted å bo.