Flytter til primitiv hytte på Svalbard

I slutten av juli setter den 50 år gamle eventyreren Stein P. Aasheim, kona Ragnhild Amundsen (41) og døtrene Eline (13) og Ingvill (6) kursen for isødet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien på fire skal leve som fangstfolk ved Austfjordneset - cirka 15 mil fra Longyearbyen.

Aasheim forteller at venner og bekjente har reagert vidt forskjellig når han har fortalt om planene.

Viktige verdier

- Reaksjonene varierer fra de som blir misunnelige til dem som blir oppbrakt og lurer på hvorfor barnevernet ikke er koblet inn, smiler han.

Datteren Eline, som skulle begynt på ungdomsskolen til høsten, er ifølge faren ikke overbevist om at turen er den beste ideen han har hatt.

- Jeg vil tilføre barna verdier som er viktige for meg, som forholdet til naturen og hverandre. Men jeg er ikke helt sikker på om Eline synes hun har vært heldig med foreldrene sine, ler Aasheim.

De fire tar med seg 10 polarhunder, tørrproviant, hermetikk, våpen, og får båttransport inn til hytta.

800 meter tanntråd og et ukjent antall doruller følger også med på lasset. I tillegg til to forskjellige våpen - ett til å jakte sel med, og ett grovkalibret, til å forsvare seg mot isbjørn.

Først neste sommer går båten inn og tar dem tilbake til sivilisasjonen. En satellittelefon er det eneste som holder dem i kontakt med omverdenen.

Mindre risiko

Aasheim var i 1985 med på den første norske bestigningen av Mount Everest. På tross av at han har risikert livet flere ganger, vurderte han aldri å kutte ut ekspedisjonene.

- Jeg har ikke tenkt sånn. Du tror jo selv at du er innenfor sikkerhetsmarginene, og gir deg i kast med det du tror du kan håndtere. Etter at jeg fikk barn, har lysten til å ta risiko og til å være lenge borte, sunket dramatisk.

Aasheim har, i tillegg til bestigningen av Mount Everest, gått to ganger på ski over Grønland, tråkket seg gjennom Sahara på sykkel og krysset Sibir i kano. Svalbard-oppholdet har blitt nøye vurdert.

- Risikoen er høy, familien kan gå i oppløsning. Mørketida varer i tre måneder, og det er en viss usikkerhet forbundet med hvordan vi skal klare å leve i ei lita hytte så lenge.

ØDE: Her er hytta - rundt 15 mil fra Longyearbyen. Familien Aasheim skal leve som fangstfolk.