Flytter til USA

Om noen dager forlater Shabana Rehman (29) Norge. Hun flytter til New York for å studere et år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet traff Shabana etter at hun var blitt intervjuet av Pål T. Jørgensen i «Tabloid» på TV 2 i går kveld. Da var hun helt på felgen etter hardkjøret de siste dagene. Hun kom rett fra et møte med politiet som har iverksatt sikkerhetstiltak etter pistolskuddene mot familiens restaurant på Grünerløkka natt til onsdag. Skuddene falt etter at Shabana kysset kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og viste rumpa si til premierepublikum under åpningen av filmfestivalen i Haugesund.

-  Jeg reiser nå til USA for å gå på New York Comedy Institute, men det har jeg planlagt å gjøre for lenge siden. Jeg er glad for at jeg får denne muligheten til å fordype meg i yrket.

-  Skuddene sjokkerte

Valgerd-kysset, rumpestuntet og det væpnede angrepet på søsteren og svogerens restaurant har utløst et press som er langt større enn det hun opplevde etter stuntet da hun løftet mulla Krekar.

-  Skuddene sjokkerte alle i familien. Vi står midt oppe i en veldig tøff situasjon fordi noe slikt ikke skal skje i dette landet. Å løsne skudd mot hus er en kriminell voldshandling som politiet nå håndterer alvorlig. -  Angrer du?

-  Nei, jeg angrer ikke. Det eneste jeg angrer på, måtte være at jeg ikke ristet skinkene i tillegg. Min opptreden på filmfestivalen i Haugesund handlet også om hvordan ytringsfriheten er truet. Men jeg synes det er absurd hvordan kritikken hausses opp og utløser en farlig situasjon. Jeg ønsker ikke at dette skal bli ufarliggjort ved at kritikerne vil diskutere min person og virkemidler. Budskapet handlet ikke om meg, men om kulturkonflikter.

Sporty Valgerd

Statsminister Kjell Magne Bondevik ga ingen støtteerklæringer til Shabana selv om han passerte henne i TV-studio i går. Shabana hadde planlagt kyssingen av Valgerd og rumpestuntet som politisk satire.

-  Hva synes du om Valgerds reaksjon på pikekysset?

-  Jeg synes hun var tøff og sporty som stilte opp.

Shabana mener derimot at professor i sosialantropologi, Unni Wikan, opptrer helt uansvarlig når hun karakteriserer rumpestuntet som en «invitt til hevn».

Lever med trusler

Wikan uttalte at hevngjerningen kan forstås hvis det er slik at enkelte føler at Shabana tråkker over grenser som går på deres menneskeverd.-  Det er viktig med ytringsfrihet, men ingen er tjent med at man begår handlinger som gjør at mennesker fra minoriteter føler at deres verdighet blir tråkket på, sa Wikan.

Shabana mener professoren må forklare logikken sin nærmere:

-  Hvordan kan kyss og stunt tråkke på en hel gruppes menneskeverd? Unni Wikan kan umulig vite hva menneskeverd er når hun uttaler seg slik.

-  Om Wikan ble møtt med hevnaksjoner og trusler fordi hun tok på seg en hijab, så ville det vært like ulogisk å svare med at en gruppe blir støtt av dette. Wikan og andre som uttaler seg liknende på vegne av grupper, må gå inn i seg selv fordi de faktisk legitimerer en mobbekultur som begrenser ytringsfriheten. Dette er den reelle trusselen mot vårt menneskeverd. Jeg har levd med trusler og mobbekultur i årevis og for meg er angrepet på ytringsfriheten en reell ting. Hvis Wikan mener at vi må vise hensyn overfor dem som opptrer truende og voldelig, så må hun si nettopp det. Ingen er tjent med at man viser respekt overfor bygdedemoner.

ALVORLIG: Shabana Rehman angrer ingenting, men er skremt av at noen går til væpnet aksjon overfor familien. - Dette viser hvordan ytringsfriheten også i Norge er truet, sier hun. Politiet har iverksatt sikkerhetstiltak rundt henne.