Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyttes opp – på prøve

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et av Europas eldste ordspråk heter det at «kunsten er lang, livet er kort». I Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design synes det som om ordspråket er trukket ytterligere sammen: Livet med kunsten er kort. I hvert fall høres stadig mer høylytte krav om at Nasjonalmuseets direktør Allis Helleland bør ta sin danske alpelue og gå ut døra. Slik var det også da den forrige direktøren, svenske Sune Nordgren, gikk av etter hard kritikk for manglende kunstforståelse. Helleland sitter fremdeles og styreleder Christian Bjelland sier han har full tillit til henne. Men er det nok? Mange mener Bjelland er et like stort problem som direktøren. Det hjelper lite at han ridderlig påtar seg ansvar for direktørens uklare holdning til regler. Forskjellene i kultur og administrasjon mellom Norge og Danmark er ikke uoverstigelig vanskelige.

Anklagene mot Allis Helleland dreier seg både om kunstsyn og manglende regelforståelse. Hun har fått faglig kritikk for innkjøp av kunstneren Unni Askeland og for uriktig bruk av dobbeltstemme i innkjøpskomiteen. Direktøren har også foretatt to andre innkjøp uten å konsultere museets fagfolk. Det gjør ikke saken bedre at hun både har gitt ansatte munnkurv og selv vært meget tilbakeholden med å svare på spørsmål og kritikk. Nå skal alt bli meget bedre, lover Helleland. Et nytt vedtak har frambrakt et dokument der det loves både åpenhet og troverdighet.

Det viktige i denne situasjonen er at Nasjonalmuseet kommer på rett kjøl og stabiliseres der. Det er et helt skrikende behov for åpenhet rundt prosesser og kunstfaglige vurderinger, også fordi styrelederen selv er en betydelig kunstsamler. Regler skal følges. Er de urimelige eller unødvendige må de endres i kompetente organer. Bare når slike ting er på plass, kan det skapes ro og tillit. Å kjøre ut den nye direktøren, bør ikke være førstevalg i opprydningen. Tidas tendens der anklagede skytes uten prosess, skaper ikke utvikling. Allis Helleland bør få en sjanse til, men heller ikke flere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media