Flyttesjau

GOL (Dagbladet): I løpet av tre år skal Jørgen Kosmo ha omplassert opptil 70000 ansatte i stat og kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Arbeids- og administrasjonsdepartementet opererer man med et effektivitetsmål på fem- ti prosent. Det innebærer at hver tiende av totalt 700000 ansatte om tre år vil ha en annen jobb enn i dag.

- Jeg bruker fem prosent som en illustrasjon for å vise hvilke dimensjoner dette har, sier Kosmo til Dagbladet.

Han vil ikke bekrefte tidsplanen som Dagbladet vet hans administrasjon jobber etter.

Blir heller snekker

I dag skal administrasjonsministeren selge sitt fornyelsesbudskap på LO Stats årlige kartellkonferanse på Gol. Kosmo har selv understreket alvoret i sine ambisjoner. Får han ikke til resultater som monner, går han av som minister. Da blir han heller snekker igjen.

- Ja, hvis vi om to år ikke ser at vi er på rett vei, da får andre ta over. Da har jeg ikke vært dyktig nok, sier Kosmo.

Men da blir følgene også svært alvorlige for det norske samfunnet. Dersom offentlig sektor fortsetter i samme tralten, tilsier veksten i forventede oppgaver at 90 prosent av alle nye jobber vil skapes innenfor offentlig sektor. Det vil det ikke være rom for innenfor sunne økonomiske rammer. Da, om ikke før, vil det bli en privatisering i stor skala.

Lønn

For å få til en slik flyttesjau vil Kosmo ta flere virkemidler i bruk. Lønn er et av dem.

Han er innstilt på å bruke noe mer av lønnsmidlene til lokale forhandlinger. Foreløpig har Kosmo snakket om «mindre sentraldirigering», «større frihet» og «mer tillit» til de enkelte virksomheter lokalt og sentralt. Bak honnørordene ligger et ønske om at arbeidsgivere og tillitsvalgte får større frihet til å omorganisere, avtale lønnstillegg og sluttvederlag ute i den enkelte kommune eller virksomhet.

FLYTTESJEF: I løpet av tre år skal Jørgen Kosmo ha omplassert minst 35 000 ansatte. I dag besøker han de tillitsvalgte for dem som må flytte på seg.