Flyttet bildene under nesa på politiet

Aksjonerte ikke mot ranstiltalte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet var til stede da en av de Munch-tiltalte flyttet de stjålne nasjonalskattene 24. september i fjor, melder Dagsavisen.


De to maleriene var da lagret i en leddbuss på Lillestrøm, som tilhørte en av Norges fremste utøvere i en motorsport. Han er nå tiltalt for heleri i saken.

Politiadvokat Morten Hojem Ervik bekrefter overfor avisen at spanere fulgte en av de tiltalte, Stian Skjold (30), da han  kjørte til gården på Kjeller der leddbussen og bildene var lagret. Han hentet bildene og kjørte videre for å møte en annen bil med flere personer i, som han overleverte bildene til. Etter dette mistet spanerne både Skjold og personene i den andre bilen ut av syne.

- Det er riktig at vi var på stedet hvor bildene byttet hender, men vi hadde ikke full oversikt da over det vi har fått vite i ettertid. Vi var svært nær bildene, sier Hojem Ervik til Dagsavisen.

Oppspinn 

 Men til Dagbladet.no sier politiadvokaten at Dagsavisens artikkel er oppspinn, selv om essensen er riktig.

- Det er ikke slik at vi satt i buskene og så at disse bildene skiftet hender. Men etterforskningen i ettertid har avdekket at bildene var på dette stedet, og at de ble flyttet. Det stemmer at en av de tiltalte ble spanet på, men ikke slik at vi satt i buskene og så på det som skjedde, sier Hojem Ervik til Dagbladet.no.

Dagbladets papirutgave lørdag kunne avsløre historien rundt flyttingen, og hvordan politiet mener tiltalte Petter Tharaldsen fikk bildene lagret i bussen etter avtale med bussens eier, og hvordan Stian Skjold pakket de inn og overleverte dem til ukjente personer kvelden 24. september.

FLYTTET: Bildet er fra ransdagen 22. august i fjor. Nå viser det seg at politispanere overvåket flytting av bildene Skrik og Madonna en drøy måned senere, uten at de aksjonerte og sikret kunstskattene. Foto: Politiet
FLYTTET: Bildet er fra ransdagen 22. august i fjor. Nå viser det seg at politispanere overvåket flytting av bildene Skrik og Madonna en drøy måned senere, uten at de aksjonerte og sikret kunstskattene. Foto: Politiet Vis mer

- Dette er en riktig beskrivelse, sier politiadvokaten til Dagbladet.no.

Får kritikk

Nå får politiet skarp kritikk fra de tiltaltes forsvarere, som mener etterforskerne var mer opptatt av å forfølge ranerne enn å sikre de uvurderlige kunstskattene.

- Det hadde vært en fordel om maleriene hadde kommet til rette. Min klient ble fengslet for et annet ran i august, og kunne ikke påvirke malerienes fremtid. Nå avkreves han erstatning på 700 millioner kroner, sier advokat John Arild Aasen som forsvarer tiltalte Petter Tharaldsen (34).

Tharaldsen ble arrestert under tabberanet på Aker Brygge like etter Munch-ranet, og har vært varetektsfengslet siden.

Politiadvokat Hojem Ervik avviser at politiet har prioritert ranerjakten fremfor å få maleriene tilbake.

- Dette vet forsvarerne veldig godt. Maleriene har førsteprioritet, sier han til Dagbladet.no.

SVÆRT NÆR: Politiadvokat Morten Hojem Ervik vedgår at politiet var svært nær bildene, men avviser at de prioriterte ranerjakt framfor å få maleriene tilbake.