Flyttet datteren 200 mil unna

- Mamma, vi flytter i morgen, var beskjeden «Siri» fikk sist hun snakket med datteren (6). Nå er datteren flyttet til Finnmark med fosterfamilien, til tross for at omsorgsspørsmålet ikke er avgjort i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11. juni i år vedtok fylkesnemnda i Oslo og Akershus at «Siri» skulle få tilbake omsorgen for datteren. Barnevernet i Bærum anket avgjørelsen, og saken skal opp for herredsretten i november. Da har «Linda» allerede bodd fire måneder i Finnmark - nesten 200 mil unna moren og sine to brødre.

- Barnevernet fortalte meg i en bisetning at familien skulle flytte. Denne uka skulle hun komme til oss og være på landstedet vårt noen dager. Forrige uke fikk vi vite at det ikke ble noe av, sier «Siri».

Av hensyn til ungene ønsker hun å være anonym.

Rusfri

«Siri» har gått på heroin i flere år, derfor overtok barnevernet i 1997 omsorgen for datteren. «Linda» flyttet i fosterhjem et sted på Østlandet. Storebrødrene (13 og 15) bodde i denne perioden hos mormor og morfar, men flyttet i fjor sommer sammen med mamma igjen.

For to år siden begynte «Siri» på metadon, og er i dag rusfri. I denne perioden fullførte hun både videregående skole og legesekretærutdanning, og jobber i dag som legesekretær. I oktober i fjor søkte hun om å få tilbake omsorgen for datteren.

- En enstemmig fylkesnemnd konkluderte med at jeg er skikket som omsorgsperson. Men barnevernet er ikke villig til å gi meg en sjanse. På meg virker det som de ønsker at jeg skal mislykkes.

Nå er «Siri» redd barnevernet gjennom å godkjenne fosterfamiliens flytting til Finnmark har skaffet seg de argumentene de trenger for å beholde omsorgen.

- I august begynner «Linda» på skolen. Da blir det lett for dem å si at nok en flytting vil bli for vanskelig for henne.

I fylkesnemndas vedtak understrekes det at barnevernet må ta ansvar i tilbakeføringsprosessen.

- Dette må leses som en klar kritikk av barnevernet. At barnevernet bidrar til flytting i en slik prosess mener jeg er høyst kritikkverdig. Jeg oppfatter det som et pålegg fra retten om ikke å gjøre noe som får irreversibel virkning for «Linda». Likevel får fosterfamilien flytte før saken er avgjort i rettssystemet, sier «Siri»s advokat Per Sjong Larsen.

Også «Linda»s pappa ønsker at «Siri» skal overta omsorgen for datteren. Selv får han i dag treffe henne tre ganger i året. Advokat Ellen Moen, hos Advokatfirmaet Ellen Moen som representerer faren, reagerer sterkt på barnevernets behandling av sin klient.

- En fosterfamilie bør nektes å flytte før en rettstvist er avgjort. Jeg spør meg selv om dette er lovlig. Vi vurderer nå å gå til namsretten for å få stanset flyttingen, sier Moen.

Fostermor til stede

Hjemme hos «Siri» henger bilder av «Linda» overalt.

- Selv om barnevernet gjør det de kan for å bryte meg ned, gir jeg ikke opp, sier «Siri».

I dag får hun bare møte datteren to timer fire ganger i året - under tilsyn av barnevernet. Da er også fostermor til stede. Dette er fylkesnemnda kritisk til, og skriver i sin redegjørelse at «Barneverntjenesten har ikke tatt tilstrekkelig ansvar for samværene...»

SLÅSS FOR DATTEREN: -Jeg kan ikke gi opp nå, sier «Siri». Fylkesnemnda avgjorde i juni at hun får tilbake omsorgen for datteren, som i dag er i fosterhjem. Barnevernet anket saken, og i mellomtida er fosterfamilien flyttet 200 mil unna.