- Flyttet drapsoffer

FROGNER (Dagbladet.no): Kristian Magnus Orderud ble trukket ut av senga før han ble henrettet ved nakkeskudd. Rettens sakkyndige tror det kan ha vært flere gjerningsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er større sannsynlighet at det er flere gjerningsmenn enn at én person har stått bak trippeldrapene, mener politispesialist ved Kripos, Per Magne Iversen.

Iversen foretok de første undersøkelsene av de drepte i kårboligen på Orderud gård sammen med rettsmedisiner Torleif Ole Rognum. Politispesialisten mener det må ha vært mer enn en gjerningsperson på åstedet.

- Det er faktisk sett ikke umulig at det har vært en gjerningsperson. Men i og med at det har vært skutt vekselsvis med både kaliber .22 og .38, tyder dette på at det må ha vært mer enn én gjerningsmann, sa Iversen i Nes herredsrett i dag.

Politimannen viser til at det vil være vanskelig å ta seg rundt i leiligheten hvis gjerningspersonen har to våpen i hendene. For eksempel kan det by på problemer å åpne dører, antar han.

- En type sålemønster utelukker heller ikke at det har vært flere på åstedet, sier Iversen.

-Ble flyttet

Sakkyndig Torleif Ole Rognum ved rettsmedisinsk institutt foretok den første undersøkelsen av de tre drepte i kårboligen. Han var også ansvarlig for obduksjonen.

- Kristian Magnus Orderud fikk et dødelig skudd i hjertet mens han lå i senga. Men så har noen flyttet ham ut av senga og skutt ham bakfra i nakken, forklarer Rognum.

Rettsmedisineren mener at skadene Orderud fikk da han ble skutt i senga var så alvorlige at han ikke kunne reise seg opp eller bevege seg. Mannen veide 78 kilo.

- Det første skuddet kom mens han ligger i senga. Så er han plassert i denne situasjonen (viser til bilde, red.anm.) og har fått et nakkeskudd. Det ser ut som en likvidering, konstaterer Rognum.

- Det må være ha vært muskelkraft til stede. Dette er kanskje på grensen av det en rettsmedisiner skal mene noe om, men jeg vil ikke si det er usannsynlag at de var to, sier Rognum.

Rettsmedisineren vil ikke utdype forklaringen sin nærmere. -Men det er klart 78 kilo er tungt, sier Rognum til Dagbladet.no

- Levd lenger

Marie Orderud kan ha vært i live noen timer etter at mannen og datteren Anne Orderud Paust ble drept, mener Rognum.

Marie Orderud ble skutt fire ganger. Ett skudd med kaliber .38 og tre skudd med kaliber .22.

- Det første skuddet fikk hun mens hun lå i senga. Deretter kan hun ha vært bevisstløs en stund, før hun har stått opp og klart å komme seg ut, forteller Rognum. I tv-stua ble hun så skutt flere ganger.

- Det er ikke så åpenbart akutt dødelige skader. Det virker sannsynlig at hun kan ha avgått med døden noe seinere enn Anne Orderud Paust og Kristian Magnus, forklarer Rognum.

Kripos-tekniker Tore Per Bakken sa i retten i dag at Kristian Magnus Orderud kan ha ligget, sittet eller stått i sengen da han ble truffet av det første skuddet, skriver NTB.

- Han ble skutt gjennom øvre del av dyna, men skuddretningen er diffus, sier Bakken.

- Skuddet kom skrått nedenfra, og han kan ha sittet eller ligget. Fra en teknisk synsvinkel er det heller ikke usannsynlig at han kan ha stått, men da må han ha holdt dyna foran seg.

<B>LIKVIDERT:Sakkyndig Torleif Ole Rognum mener ofrene i trippeldrapet ble utsatt for en regelrett likvidasjon.