Flyttet til rehabilitering

Men vet ennå ikke at ambulansen ikke tok han med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Nå har jeg en veldig god følelse inni meg. Det går framover dag for dag, sier Kohinoor Nordberg (34).

Ali Farah, som ble slått ned i Sofienbergparken for to uker siden, og ble forlatt av ambulansen med hjerneblødning, har sakte blitt vekket fra koma. I går var han sterk nok til at legene på Ullevål universitetssykehus valgte å flytte ham fra postoperativ avdeling til intensiv rehabilitering.

Vet ikke alt

I går greide han også å bevege både armer og bein, og han snakker i sammenhengende setninger både på norsk, arabisk og somalisk.

- Han har kommet seg veldig mye i løpet av helga. Men fremdeles er jeg forberedt på at denne prosessen vil ta tid. Legene sier at Ali kanskje ikke har nådd høydepunktet av hvor frisk han kan bli før om ett og et halvt, sier Kohinoor.

Hun forteller at korttidshukommelsen til samboeren er svekket, og at han fremdeles er forvirret. Og foreløpig vet han ingenting om det enorme oppstyret han har vært i sentrum av de siste ukene.

- Jeg har ikke sagt noe om at ambulansen ikke tok ham med ennå. Han vet at han ble slått ned, og at det var fordi han ville beskytte dattera si. Det er han helt med på. Men resten blir for sterkt for ham nå, sier Kohinoor.

Hun sier at Ali nå trenger ro og hvile, og hun kommer til å være svært streng på hvem på hvem som får komme inn til Ali foreløpig.

 HJERNEBLØDNING:  Ali Farah (37) er flyttet til rehabiliteringsavdelingen på Ullevål sykehus. Foto: CAROLINE DREFVELIN
HJERNEBLØDNING: Ali Farah (37) er flyttet til rehabiliteringsavdelingen på Ullevål sykehus. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer

Granskingen etter Ali-saken pågår fortsatt for fullt, og både ambulansetjenesten og politiet venter på resultatene av etterforskningen.

Uenige om rus

I et brev til Likestillings- og diskrimineringsombudet skriver politiet at det var «overraskende og ubeleilig» for politiet at ambulansen forlot parken uten å ta med Ali. Utskriften av politiets sambandslogg fra dagen Ali Farah (37) ble slått ned i Sofienbergparken, viser også at politipatruljen som kom til åstedet, reagerte på at ambulansen forlot ham.

Politiet sier i brevet at det skal ekstreme situasjoner til for at det blir naturlig for politiet å overta ansvaret for skadde personer. En slik situasjon kan være at pasienten er ruset og utagerende, men politiet skriver at dette ikke var tilfelle i Sofienbergparken. Likevel var de så bekymret for Alis helsetilstand at de valgte å bestille en større politibil som kunne frakte Ali liggende.

«Det får være grenser for hva vi skal finne oss i. Manner virker ruset på stoff», har ambulansearbeiderne forklart.

Den ene av ambulansearbeiderne er nå sykemeldt. Advokat Ingeborg Moen Borgerud sier at hennes klient foreløpig ikke vil uttale seg til media.

Flyttet til rehabilitering