HJEMBYGDA: Den siktede 38-åringen flyttet fra hjembygda Båtsfjord til Tromsdalen fordi han håpet å få bedre hjelp av psykiatrien der. Foto: Kaja Baardsen / Dagbladet
HJEMBYGDA: Den siktede 38-åringen flyttet fra hjembygda Båtsfjord til Tromsdalen fordi han håpet å få bedre hjelp av psykiatrien der. Foto: Kaja Baardsen / DagbladetVis mer

Flyttet til Tromsø for å få hjelp

I dag er 38-åringen trippeldrapssiktet. Familien og venner er rystet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ/OSLO (Dagbladet.no): - Det er ikke første gang han har hatt psykoser. Det er vel fjerde gangen i løpet av de siste par årene, sier en representant for den drapssiktedes nære familie til Dagbladet.

Han bodde sammen med 38-åringen fram til han flyttet til sokkelleiligheten i Tromsdalen i fjor høst.

- Vi var aldri redd ham. Vi pleide å merke det på ham når han fikk en av psykosene sine. Da isolerte han seg. Men at det skulle gå så langt som dette kunne vi aldri forestille oss, sier han til Dagbladet.

Flyttet for å få hjelp
Han forteller at 38-åringen flyttet til Tromsdalen i et håp om å få bedre hjelp fra det offentlige med sine mange problemer.

- Han hadde dårlig med penger, og trengte hjelp. Han kjempet i flere år her i Båtsfjord uten å bli hørt, sier familiemedlemet.

- Han trodde det skulle hjelpe å flytte til et større sted der hjelpeapparatet var større.

Han opplyser at 38-åringen har fått akutthjelp de gangene han har hatt psykoser, men at han ikke hadde noen fast psykiatrisk oppfølging. Dette har ikke Dagbladet kunnet verifisere.

- Alle tiders gutt
Den trippeldrapssiktede 38-åringen er i hjembygda kjent som en alle tiders gutt, som etterhvert fikk store problemer.

- Som gutt og ungdom var han alle tiders, en fin kamerat. Det er ufattelig at han nå er siktet for trippeldrap, sier en barndomskamerat av den siktede til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukte hasj
Den siktede 38-åringen vokste opp i fiskebygda Båtsfjord i Øst-Finnmark. Han har fortsatt familie på stedet.

- Det begynte å gå overstyr da han ble ungdom. Han flyttet til Finland på slutten av 80-tallet. Han begikk kriminelle handlinger under sine utenlandsopphold, sier barndomskameraten.

- Han var helt normal helt til han begynte å bruke hasj. Da fikk han psykiske problemer, sier en person med nær familietilknytning til Dagbladet.no.

Hun ønsker å advare alle unge mot bruk av hasj.

Grove ran

38-åringen flyttet til Finland i 1988.

Dagbladet.no har fått tilgang til den rettslige forhistorien til siktede.

Mannen er to ganger tidligere dømt for grove ran, samt for brudd på våpen- og narkolovgivningen i Sverige.

Narkodom
I 1995 ble han dømt for grovt ran i Asker og Bærum tingrett. For dette ble han dømt til to år og to måneders fengsel.

Han var etter det Dagbladet.no ferdig med soningen av denne dommen i juni 1998. Det er ikke kjent hva som gjorde at soningen ble avbrutt underveis.

INNLAGT: 38-åringen ble i formiddag overført til Åsgård psykiatriske sykehus. Foto: Marius Fiskum
INNLAGT: 38-åringen ble i formiddag overført til Åsgård psykiatriske sykehus. Foto: Marius Fiskum Vis mer

38-åringen ble i juni 2000 dømt for brudd på våpenloven, selvtekt samt et grovt brudd på narkotikaloven i Sverige.

Begikk ran i prøvetiden
Mannen ble i 2001 igjen dømt for grovt ran. For dette fikk han kun fem måneders fengsel.

Ranet ble begått i prøvetiden etter løslatelsen for 1995-ranet. Dommene for disse forholdene samt forholdene i Sverige ble slått sammen.

Mannen fikk kvantumsrabatt for de fire forholdene.

- Var helt på null
I 1994 returnerte siktede til Norge, og bodde en periode i Oslo før han flyttet hjem til Båtsfjord igjen.

Familiens representant bekrefter at 38-åringen er domfelt og sonet fengselsstraff i Norge. Dette var for noen år siden.

- Da han kom ut var han helt på null. Kjæresten hans hadde dødd mens han satt inne. Da han kom ut fortsatte han å stange hodet i veggen, det var ingen hjelp å få, sier han.

Store psykiske problemer
- Vi sparer oss til flere tragedier, fastslår en kvinne med en nær relasjon til den siktedes familie.

- Det er ikke nok å gi psykisk syke mennesker et sted å bo og penger å leve for. De må også få tett oppfølging i det daglige. Da må kommunene og samfunnet være villige til å bruke større ressurser på psykiatrien, sier hun til Dagbladet.no.

Hun er dypt rystet over tragedien i Tromsø, og mener samfunnet kan gjøre mer for å forebygge slike tragedier.

- Han gikk mye for seg selv, min påstand er at han nærmest ble overlatt til seg selv. Han hadde bare tid, masse tid, ikke et innhold i livet . Jeg mener han ikke fikk et godt nok tilbud fra psykiatrien, sier hun.

Slo seg vrang på Hurtigruta
Vennene i Båtsfjord merket at 38-åringen slet etter at han flyttet tilbake.

- Han har da vært preget av at han slet med sin psykiske helse. Han har hatt noe jobb her, i fiskerinæringa. Men det var dessverre åpenbart at han hadde det tungt. Vi har vært på nikk og snakket litt når vi møttes, sier barndomskameraten til Dagbladet.no.

Andre personer i Båtsfjord forteller at den siktedes problemer var så store at politi og lege minst en gang måtte gripe inn etter utagerende oppførsel.

For omlag to år siden skal 38-åringen ha slått seg vrang om bord i Hurtigruta, som lå til kai i Båtsfjord. Lege måtte tilkalles for å bistå politiet slik at mannen kunne roes ned og hentes ut fra skipet.

- Men han var ikke voldelig. Han slo seg bare vrang, understreker en bekjent, overfor Dagbladet.no.

ÅSTED: 
Politisperring ved huset i Tomasjordveien i Tromsdalen der  Linda Anett Hansen (35), Ole-Roger Olsen (44) og Ragna Elida Christensen (61) ble funnet drept i går. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
ÅSTED: Politisperring ved huset i Tomasjordveien i Tromsdalen der Linda Anett Hansen (35), Ole-Roger Olsen (44) og Ragna Elida Christensen (61) ble funnet drept i går. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX Vis mer

Bygda i sjokk
I dag skal de ansatte ved en bedrift den siktede i periode har jobbet for samlet for å snakke om det som har skjedd.

Den vesle bygda er i sjokk.

- Han var verdens hyggeligste person, sier en bekjent til Dagbladet.no.

- Dette er grusomt å tenke på at han kan ha drept tre mennesker. Det er de og deres nære som er ofrene i denne saken. Samtidig føler jeg med familien til den siktede. De har det også tungt nå, sier en annen barndomsvenn til Dagbladet.no.

Holdt lav profil
Ingen Dagbladet.no har vært i kontakt med husker 38-åringen som voldelig eller truende. Tvert om skal han ha holdt en lav profil i bygda, selv om flere har merket seg at han hadde psykiske problemer.

- De psykiatriske problemene var tidvis åpenbare. Også jeg mistet den nære kontakten med ham. Men han var en fin gutt før det begynte å gå galt. Han har hatt en lang utforbakke, sier barndomsvennen til Dagbladet.no.

Familiens representant sier 38-åringen hadde noe befatninger med rus, men ingen alvorlige rusproblemer.

Han sier han har hatt liten kontakt med 38-åringen siden han flyttet i fjor høst.

- Jeg har bare snakket med ham på telefon. Av og til var han vanskelig å få tak i også, sier familiemedlemmet.

- Alt dette kunne vært ungått hvis han hadde fått den hjelpen han trengte.

- Ukjent historie
Klinikksjef for allmennpsykologisk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Magnus Hall, sier til Dagbladet.no at historien fra Båtsfjord er ukjent for han.

- Det familien og venner sier om problemene han har slitt med var ukjent for meg. Jeg visste ikke at han kom fra Båtsfjord, sier klinikksjefen.

Hall understreker at han som leder ikke har lest 38-åringens pasientjournal selv, men at det har vært flere møter ved klinikken i dag der 38-åringen har vært hovedtema.

- Som politiet har gått ut med, kan jeg bekrefte at han var her én gang i fjor. Utover dette er det begrenset hva vi kan si på grunn av taushetsplikten. Men som sagt, var i allefall ikke jeg klar over historikken fra Båtsfjord, sier han.

- Vi vil nøye gjennomgå våre rutiner for å se om det har vært en svikt hos oss. Ellers er vi selvsagt forberedt på å utlevere alle opplysninger og journaler hvis Helsetilsynet og fylkeslegen opprettet tilsynssak, sier Hall.

DREPT: Linn Anett Hansen (35)
DREPT: Linn Anett Hansen (35) Vis mer
DREPT: Ole-Roger Olsen (44).
DREPT: Ole-Roger Olsen (44). Vis mer