Flyttet tilbake til sivilisasjonen etter 33 år

Mauro Morandi har vært isolert alene på øya Budnelli. Etter 33 år på øya har han nå flyttet tilbake til sivilisasjonen.

BOSATT SEG PÅ ØDE ØY: Italienske Mauro Morandi strandet tilfeldigvis på øya Budelli i 1989. Der ble han værende - fram til nå. Foto: Facebook
BOSATT SEG PÅ ØDE ØY: Italienske Mauro Morandi strandet tilfeldigvis på øya Budelli i 1989. Der ble han værende - fram til nå. Foto: Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 33 år har Mauro Morandi bodd helt alene på øya Budnelli i Middelhavet, hvor han var den eneste innbyggeren.

Saken ble først omtalt av CNN.

Den 82 år gamle eneboeren ble kjent som den italienske Robinson Crusoe på sosiale medier. Over 80 tusen mennesker har fulgt hans minimalistiske og ensomme tilværelse.

Strandet tilfeldig på øya

Morandi er opprinnelig fra Modena i Nord-Italia. I 1989 strandet han på øya Budnelli - som ligger mellom Sardinia og Korsika - etter at motoren på katamaranen hans ble ødelagt.

Forliset sammenfalt i tid med at øyas naturforvalter skulle pensjonere seg. Morandi meldte seg til stillingen.

Morandi er opprinnelig lærer, men har i løpet av sin tid på øya hatt ansvar for å holde området ryddig, samt fortalt dagsturister om de lokale økosystemene.

Han har kjempet en mange års kamp med ledelsen i nasjonalparken, som ønsket å kaste ham ut for å gjøre øya til et miljøobservatorium, nå aksepterte Morandi avgjørelsen.

Nasjonalparken La Maddalena Archipelago består av sju øyer, der Budnelli betraktes som den vakreste, på grunn av sine rosa sandstrender.

SPIAGGIA ROSA: De rosa sandstrendene får fargen fra mikroskopiske fragmenter av koraller og skjell. Foto: Shutterstock / NTB
SPIAGGIA ROSA: De rosa sandstrendene får fargen fra mikroskopiske fragmenter av koraller og skjell. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Tilbake til sivilisasjonen

Med over tre tiår som eneboer var Morandi, ifølge den danske avisa BT, ikke nervøs for hvordan det ville være å komme tilbake i en verden med mennesker, og moderne teknologi overalt.

Han har flyttet til øya La Maddalena, som ligger i nærheten av hans tidligere hjem.

- Jeg er glad, og jeg har gjenoppdaget gleden ved å leve det gode liv og nyte hverdagens bekvemmeligheter, sier han til CNN.

Dagbladet har tidligere skrevet en sak om Morandi, hvor han motvillig måtte flytte fra øya. Da var han mindre optimistisk når det gjaldt å bo på øya La Maddalena.

- Jeg skal bo i utkanten av sentrum, så jeg kommer bare til å dra dit for å handle. Resten av tida kommer jeg til å holde meg for meg selv, sa Morandi til The Guardian i april.

Nå har han brukt pensjonen fra åra som lærer på å kjøpe en leilighet med all den luksusen han manglet før. Den inkluderer et helt nytt kjøkken, soverom og den største luksusen av alt - en dusj.

TRAILER: Sam Ali er syrer og flykter for å unnslippe borgerkrigen. For å kunne reise til Europa godtar han å få ryggen tatovert av en av verdens mest banebrytende samtidskunstnere. Vis mer

Ifølge CNN er han nå ivrig etter å snakke med mennesker og utveksle synspunkt.

- Jeg kan ikke lenger nyte øyas ensomhet, men livet mitt har nå tatt en ny vending, sier han til CNN.

Han forteller at han fokuserer på å kommunisere og være i nærheten av andre mennesker.

Bekymret for mottakelsen

- Jeg ble veldig overrasket over hvor mange som er vennlige, og jeg blir stadig invitert på kaffe, lunsj eller middag, sier han til CNN, og forteller at han var bekymret for mottakelsen fra lokalbefolkningen.

En annen bonus ved å vende tilbake til sivilisasjonen er at en gammel flamme er tent igjen.

Morandi deler nemlig sin nye bolig med en tidligere kjæreste fra ungdomsårene.

Han lengter ikke lenger tilbake til øya, men han kommer tidvis tilbake på dagsturer for å hente eiendeler han har etterlatt seg.

Nå er øya La Maddalena hans nye verden, som han enda utforsker.

- Jeg har vært på Budnelli i så mange år, selv om La Maddalena var rett i nærheten, sier Morandi.

Hver dag går han rundt i byen og tar bilder av rolige glemte steder, kanskje fortsatt på jakt etter den tapte stillheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer