Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyttsamelaget ber Sylvi Listhaug vurdere å gå av

Hevder landbruksministeren henger ut hele reindriftsnæringa.

GRENSEAVTALE OM REIN: Med sin finske motpart landbruksminister Petteri Orpo, signerte Norges landbruks- og matminister Sylvi Listhaug en grenseavtale mellom de to landene tidligere denne uka. Signeren fant sted i en lavvo i Finnmark. Foto: Tor Kjetil Kristoffersen / Finnmark Dagblad
GRENSEAVTALE OM REIN: Med sin finske motpart landbruksminister Petteri Orpo, signerte Norges landbruks- og matminister Sylvi Listhaug en grenseavtale mellom de to landene tidligere denne uka. Signeren fant sted i en lavvo i Finnmark. Foto: Tor Kjetil Kristoffersen / Finnmark Dagblad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Altaposten/Dagbladet): Sara, som er leder for Kautokeino flyttsamelag, reagerer kraftig på Landbruks- og matminister Listhaugs uttalelser om reindriftsnæringa.

- Når Listhaug står i NRK og sier at det i Vest-Finnmark har pågått en dyretragedie i årevis og at reineierne driver grov dyremishandling, så synes jeg hun har gått altfor langt. Dette er grove påstander som stempler en hel næring. Hvis dette hadde stemt ville Mattilsynet vært pliktig å gripe inn for lenge siden, sier reineieren fra bygda Maze, til Mediehuset Altaposten.

Vurderer ikke å gå Forskningsrapporter forteller om flere og magrere dyr, flyfoto av nedbeitede vidder, brodert med spor etter ATV-er har satt sinnene i kok.

Sara mener påstandene er så grove at ministeren bør framvise dokumentasjon på at dette stemmer, eller vurdere sin stilling.

- Ja, det mener jeg. Hun truer omdømmet og næringsgrunnlaget til en hel næring med disse påstandene, som jeg oppfatter som falsk propaganda som går igjen fra minister til minister.

- Jeg vil absolutt ikke vurdere min stilling. Jeg gjør jobben min og følger opp de vedtakene et enstemmig Storting har sluttet opp om, sier Sylvi Listhaug til mediehuset.

Avlivet pinte dyr Regiondirektør Torkjell Andersen i Mattilsynet avdeling Vest-Finnmark sier at tilsynet har avdekket avmagrede dyr i Vest-Finnmark, og at situasjonen enkelte steder er svært alvorlig.

- Under kontrollen i november var vi vitne til at slakteriet måtte kassere knapt 100 skrotter, som var for magre til å kunne brukes til kjøttproduksjon. Og nå kan tallet være enda høyere. Vi har også måttet avlive dyr på stedet fordi de ikke skal ligge å sulte ihjel, sier direktøren.

Nils Mathis M. Sara sier at dette kun gjelder noen få siidaer (enklaver innenfor reinbeitedistriktene).  
- Og derfor blir det helt feil å generalisere og stemple en hel næring som lovbrytere, mener han.

Slakt umiddelbart Mattilsynets regiondirektør bekrefter at de fleste reineiere ikke har avmagrede dyr.

- Det er veldig masse fine dyr, så dette gjelder langt fra de fleste. Men at dyr pines og sulter ihjel er forferdelig, så den eneste løsningen er at de som har fått pålegg om å slakte gjør det umiddelbart, sier Andersen.

Landbruksminister Sylvi Listhaug signerte tidligere denne uka en grenseavtale om rein under et besøk i Karasjok. «Reinministeren» poengterer at hun aldri har ment å henge ut hele reindriftsnæringa.

- Det er viktig å få frem at 2/3 av reineierne har gjort jobben sin i tråd med vedtakene som er gjort, og jeg vil berømme disse. Nå gjenstår det bare at den siste tredjedelen gjør det samme, slik at reintallet kommer ned på et bærekraftig nivå både i forhold til beitegrunnlaget, inntektene til reindriftsutøverne og til kjøttkvaliteten, som igjen betyr noe for det norske folk.

- De lydige får svi Sara mener landbruksministeren har gjort et altfor dårlig forarbeid i en så omgripende sak for reindrifta.

- Hun demonstrerer altfor lite kunnskap på feltet og presenterer et bilde av reindrifta som vi som har jobbet med dette hele livet ikke kjenner oss igjen i. Reindrifta har overlevd i hundrevis av år. Ministeren burde prioritere dialog med næringa dersom hun vil finne løsningen til en bærekraftig reindrift, mener Sara.

Listhaug minner om at næringa fikk sjansen til å rydde opp da reindriftsloven ble vedtatt i 2007.

- STEMPLER HELE NÆRINGA: - Når Listhaug står i NRK og sier at det i Vest-Finnmark har pågått en dyretragedie i årevis og at reineierne driver grov dyremishandling, så synes jeg hun har gått altfor langt. Dette er grove påstander som stempler en hel næring, sier Nils Mathis Sara. Foto: Liv Allaug Slotte Pedersen
- STEMPLER HELE NÆRINGA: - Når Listhaug står i NRK og sier at det i Vest-Finnmark har pågått en dyretragedie i årevis og at reineierne driver grov dyremishandling, så synes jeg hun har gått altfor langt. Dette er grove påstander som stempler en hel næring, sier Nils Mathis Sara. Foto: Liv Allaug Slotte Pedersen Vis mer

- Loven sier at hver siida skal utarbeide en reduksjonsplan, og siidaen er gitt mulighet til selv å bestemme hvordan reduksjonen ned til fastsatt reintall skal skje. Dessverre klarte ikke næringa å utarbeide slike reduksjonsplaner innen gitt frist. Det ble derfor i tråd med reindriftslovens bestemmelser, fattet vedtak om forholdsmessig reduksjon for siidaandeler i distriktene der reintallet var for høyt. Så dette bør ikke komme som noen overraskelse, sier ministeren.

Forstår frustrasjonen Hans Ole Eira, leder i distrikt 26, Làkkonjarga, sier at det er vanskelig å skulle være den som bestemmer at andre i distriktet skal slakte.

- Det er ikke artig å måtte be din bror eller søster om å slakte ned sine rein. Jeg mener at reindriftsloven burde vært endret her, slik at Staten tok dette ansvaret, sier reineieren fra Kautokeiono til Mediehuset Altaposten.

- Jeg har full forståelse for at dette er vanskelig for mange, men samtidig har mange greid denne jobben. Vi skal vurdere om det er hensiktsmessig å endre loven, når vi setter oss ned sammen med sametinget og NRL (Norske reindriftssamers landsforbund) for å finne ut hvordan vi skal hindre at reintallet går opp igjen - etter at vi har fått det ned. En annen viktig ting er å finne en løsning for fellesbeitene, som i dag er kime til konflikt, svarer Sylvi Listhaug.

- Snu på hodet Flyttsameleder Sara mener spørsmålet om hvorvidt det er for mange rein på Finnmarksvidda burde vært snudd på hodet.

- Vi mister beiteareal bit for bit til hyttebygging, kraftlinjer, gruvedrift med mer. Da er det ikke rart presset på beitearealet øker. Dette brukes nå mot reindrifta, uten at myndighetene viser noen som helst vilje til å verne reindriftas minimumsarealer. Men det er det ingen som vil snakke om.  

Les også:
Kommentar: - Helt på viddene
Reportasje: - Dette finner vi oss ikke i