Boris Johnson på COO26

Flytur vekker harme: - Hykleri

Etter å ha advart verdenslederne om hastverket rundt klimaspørsmålet i Glasgow, tok Storbritannias statsminister et privatfly til London for å delta i en middag på eksklusiv herreklubb.

KJEFT: Storbritannias statsminister Boris Johnson får kjeft - nok en gang - i forbindelse med FNs klimatoppmøte i Glasgow. Foto: AP Photo / Alberto Pezzali / NTB
KJEFT: Storbritannias statsminister Boris Johnson får kjeft - nok en gang - i forbindelse med FNs klimatoppmøte i Glasgow. Foto: AP Photo / Alberto Pezzali / NTB Vis mer
Publisert

Storbritannias statsminister Boris Johnson får krass kritikk. Først ankom han klimatoppmøtet COP26 i Glasgow med en dommedags-liknende advarsel, og nå blir han beskyldt for «forbløffende hykleri».

Tirsdag kveld tok nemlig Johnson privatfly på den 65 mils lange turen mellom Glasgow og London for å delta i en middag med tidligere kollegaer, skriver The Guardian.

Det står i sterk kontrast med budskapet statsministeren, som er vertskap for FN-toppmøtet, kom med i sin tale mandag:

- Klokka er ett minutt på midnatt. Jo lenger vi venter med å handle, jo verre blir det.

Det haster å gjøre noe med klimaendringene, mente Johnson, som sammen med rundt 130 stats- og regjeringssjefer deltok på konferansen mandag og tirsdag.

Det som tilsynelatende hastet enda mer, var å returnere til London tirsdag kveld.

Dro til privat herreklubb

Johnson hadde nemlig ikke tid til å bruke fire og en halv timer på toget da han skulle returnere til den britiske hovedstaden. I stedet tok han privatfly. Statsministeren fikk tidlig kritikk for dette, men kritikken ble møtt med en uttalelse fra Statsministerens kontor om at Johnson hadde «tidsbegrensninger».

Nå viser det seg altså at tidsbegrensningene innebar en middag på den private herreklubben The Garrick Club i London. Her deltok han i en middag med tidligere kollegaer fra avisa Daily Telegraph, hvor Johnson en gang jobbet som spaltist.

Dette får Labor-politiker og parlamentsmedlem Anneliese Dodds til å se rødt.

- Dette er forbløffende hyklersk av statsministeren, sier hun ifølge den britiske avisa.

Møtte klimaskeptiker

Johnson skal ha ankommet London-flyplassen Stansted klokka 19.16 tirsdag kveld, før han dro til herreklubben.

Seinere samme kveld ble Johnson fotografert da han skulle forlate klubben, eskortert ut av tidligere sjefredaktør Charles Moore. Dette kaster ytterligere bensin på bålet for de som nå kritiserer statsministeren.

Moore beskrives som en selverklært klimaskeptiker, da han har selv har omtalt klimakrisen som «spekulasjoner». Seinest forrige uke skrev den tidligere redaktøren en artikkel i Daily Telegraph hvor han hevdet at klimaforskere ikke har maktet å bevise krisen.

- Etter å ha advart verdenslederne om at klokka er ett minutt på midnatt for å kunne løse klimakatastrofen, dro Boris Johnson fra COP26 til London i privatfly for å spise middag på en herreklubb med en selverklært klimaskeptiker, sier Anneliese Dodds.

Moore selv skal ha nektet å uttale seg om møtet.

- Vil kompensere for utslippene

En talsperson for statsministeren har svart følgende på kritikken:

- Det er viktig at statsministeren er i stand til å reise rundt i landet, og vi står åpenbart overfor store tidsbegrensninger.

En annen av talspersonen ved Statsministerens kontor legger til at alle reisebeslutninger tas med hensyn til sikkerhet og timeplan. Videre hevdes det at Johnsons privatfly er av den noe snillere typen.

- Statsministeren reise med en av de mest karboneffektive flyene av ens størrelse, som bruker mest mulig bærekraftig drivstoff.

Statsministerens kontor lover også at Storbritannia vil kompensere for alle karbonutslipp forbundet med å avholde COP26, deriblant reiser.

Fikk kjeft etter bilde

Det er ikke første gang denne uke statsminister Johnson får kritikk i forbindelse med klimatoppmøtet. Han fikk blant annet gjennomgå for å ha blitt fotografert med øynene lukket under toppmøtets offisielle åpningsseremoni mandag. Ikke bare det. Han hadde, i motsetning til de fleste rundt seg, ikke på seg munnbind.

Den britiske Statsministerens kontor måtte nok en gang slokke branner. De avviste på det sterkeste at Johnson - på noe tidspunkt - har sovet under klimatoppmøtet.

Zzzz: Under FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow, kunne det se ut som om president Joe Biden slet med å holde øynene åpne. Video: Washington Post Vis mer

Johnson var heller ikke den eneste som ble beskyldt for å ta seg en blund. Også USAs president Joe Biden fikk kjeft etter at hans lukkede øyne ble fanget på video.

Selv om verdenslederne inntil videre har forlatt den skotske hovedstaden, er klimatoppmøtet i Glasgow langt fra over. Fram til midten av november skal forhandlere fra nesten alle verdens land drøfte gjennomføringen av Parisavtalen. I tillegg deltar et stort antall miljøaktivister, pressefolk og representanter for organisasjoner og næringsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer