Flyulykke var attentat

Statsminister Francisco Sa Carneiro i Portugal omkom sammen med sin forsvarsminister Adelino Amaro da Costa om bord i et småfly som styrtet 4. desember 1980. Nå gjenopptar rettsvesenet saken, som ifølge etterforskerne var et politisk attentat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var øyensynlig frykten for en borgerkrig i Portugal, seks år etter nellikrevolusjonen 25. april 1974, mens landet gjennomgikk en skjør overgang til parlamentarisk styre, som gjorde at det ble lagt lokk over affæren.

Statsminister Sa Carneiro, fra det sosialdemokratiske partiet (PDS), skulle til Porto, og i siste liten bestemte han seg for å ikke ta rutefly, men i stedet bli med forsvarsministeren i et lite Cessna.

Våpenhandel

Adelino Amaro da Costa var den første sivile forsvarsministeren etter revolusjonen. Han var den øverste ansvarlige for pågående etterforskning av ulovlig våpenhandel. Etter revolusjonen hadde mange militære offiserer gått inn i denne lyssky handelen i tidligere portugisiske kolonier i Afrika. Medlemmer av Revolusjonsrådet, som for øvrig Sa Carneiro hadde truet med å oppløse, styrte disse høyst innbringende forretningene.

Flyet styrtet i bydelen Camarate nær Lisboa. Internasjonale sakkyndige fant rester av sprengstoff i vraket.

- Vi kommer til å be om gjenopptakelse av prosessen på nyåret og legge fram ulike beviser, sier statssekretær Ricardo Sa Fernandes til den spanske avisa El Pams.

Skam

Han er medlem av PDS. Opprinnelig trodde han Camarate-affæren var ei flyulykke, men skiftet seinere syn og var advokat for familiene til de omkomne.

- En forbrytelse som bringer skam over rettsvesenet, påtalemakta, det politiske livet og media, sier Sa Fernandes i dag om Camarate-affæren.

Noen vitner har fortalt at to mistenkte, José Esteves, en aktivist på ytre høyre fløy, og Lee Rodrigues, en leiesoldat, ikke bare har innrømmet, men skrytt av at de plasserte sprengstoff i flyet. Den første er nå på frifot i Portugal, den andre lever i Brasil.

Rodrigues, som satt fengslet i Storbritannia, ble utlevert til Portugal, men han ble ikke avhørt av politiet. Prosessen mot José Esteves endte ingensteds.

DREPT :</B>Statsminister Francisco Sa Carneiro i Portugal ble drept i en flyulykke i 1980.