-  Flyvertinne ble voldtatt av pilot

En flyger (36) får erstatning for uberettiget straffeforfølgning, sjøl om Eidsivating lagmannsrett mener han voldtok ei flygertinne (37).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I straffesaken ble piloten i Eidsvoll tingrett dømt for voldtekt. I lagmannsretten på Hamar ble han imidlertid frifunnet av juryen. Med hjemmel i skadeserstatningsloven dømte de juridiske dommerne deretter piloten til å betale flyvertinna 124 000 kroner i oppreisning og erstatning.

Dette begrunnet de juridiske dommerne med at de fant det bevist at piloten ved bruk av vold hadde såkalt tiltvunget seg samleie med kvinnen.Etter at dommen var rettskraftig, gikk piloten til sak mot staten, og krevde erstatning for uberettiget straffeforfølgning. Han fikk avslag i lagmannsretten. Begrunnelsen var at retten mente at piloten hadde begått voldtekten, sjøl om han var frifunnet av juryen.

Merkelig

Høyesteretts kjæremålsutvalg har nå opphevet lagmannsrettens kjennelse, og slått fast at annenpiloten har krav på erstatning. Ifølge loven har den som er frifunnet krav på erstatning etter straffeprosessloven, uten å sannsynliggjøre at han ikke har gjort den forbrytelsen som dannet grunnlaget for tiltalen.

Advokat Harald Stabell, som leder Advokatforeningens utvalg for straffferett og strafffeprosess, sier at Høyesteretts lovtolkning er korrekt.

-  Tiltalte er frifunnet i straffesaken, men må betale erstatning etter skadeserstatningsloven.

-  Må ses isolert

-  I saker om oppreisning og erstatning for uberettiget straffeforfølgning, kan det ikke gjennomføres ny bevisførsel, om den som er frifunnet har begått handlingen som var grunnlaget for tiltalen. Straffesaken må ses isolert. 36-åringen kan nå bruke den erstatning han får til å betale den erstatning han måtte betale til kvinnen, sier Stabell.Det var natt til 8. august 2001 at annenflygeren skulle ha voldtatt flyvertinnen på SAS Radisson Airport hotell på Gardermoen.

I ettertid skal kvinnen ha fått betydelige psykiske problemer med søvnløshet, depresjon, og angst med panikkanfall.