Flybrannen i Moskva

Flyvertinne hylles som helt

- Tok folk i kragen og dyttet dem ut.

DØDSFELLE: Aeroflots Suhkoj Superjet 100-maskin blir sakte fortært av flammene etter nødlandingen på Sjermetjevo-flyplassen i Moskva. Foto: Den russiske havarikommisjonen / Reuters / NTB Scanpix
DØDSFELLE: Aeroflots Suhkoj Superjet 100-maskin blir sakte fortært av flammene etter nødlandingen på Sjermetjevo-flyplassen i Moskva. Foto: Den russiske havarikommisjonen / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Flyvertinne Tatjana Kasatkina (34) hylles som helt for sin innsats med å redde panikkslagne passasjerer under brannen i rute SU1492 på bakken i Moskva, der 41 av 78 mennesker om bord døde.

- Jeg sparket ut døra og dyttet ut passasjerene, slik at de ikke skulle sakke evakueringen. For å få dem raskere ut grep jeg dem i kragen bakfra, forteller Kasatkina til den russiske nettavisa Lenta, gjengitt av Evening Standard og BBC.

Passasjer Dmitrij Khlebusjkin takker flyvertinnene for at han lever i dag.

ØDELAGT: Russiske etterforskere inspiserte i dag flyet som tok fyr i Moskva søndag ettermiddag, og ødeleggelsene er enorme. Video: Storyful. Klipp: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Jentene sto der i røyken, det var mørkt, svært varmt, med de dro folk ut og hjalp dem med å komme seg ned på nødskliene, sier han.

Panikk og kaos

Hva som faktisk skjedde med Aeroflots Sukhoj Superjet 100-maskin på vei til Murmansk, er uklart. Det som er på det rene, er at flyet snudde i lufta kort tid etter avgang fra Sjermetjevo-flyplassen og tok fyr ved landingen, som var svært hard. Flammene fortærte etter hvert den bakre delen av flyet.

Overlevende beskriver panikk og kaos om bord. Flyvertinne Kasatkina forteller at folk reiste seg fra setet og beveget seg mot nødutgangene mens flyet fremdeles var i bevegelse.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax' kilde ble evakueringen forsinket av at enkelte passasjerer var fast bestemt på å få med seg håndbagasjen.

To barn omkom

En mannlig flyvert, Maksim Moissev, døde mens han forsøkte å åpne en av de bakre nødutgangene.

FLYBRANN I RUSSLAND: Nye bilder som angivelig skal være tatt av et overvåkningskamera på flyplassen i Moskva, viser nødlandingen før 41 menneskeliv gikk tapt. Video: Twitter, tipser og Newsflare Vis mer

Blant de omkomne er dessuten to barn samt en amerikansk mann. Ifølge fungerende guvernør for Murmansk oblast (provins) Andrej Tsjibis er 26 av de omkomne fra hans område. Seks personer er innlagt på sykehus.

Både pilotene og flere av passasjerene forteller at flyet ble truffet av lynet.

- Landingen var hard - jeg besvimte nesten av frykt, sier Pjotr Jegorov.

Et vitne forteller at flyet «hoppet som ei gresshoppe» ved landing.

Pilot Denis Jevdokimov beskriver hvordan lynet satte kommunikasjonen med tårnet delvis ut av spill. Superjeten gjorde to forsøk på nødlanding - det første førsøket måtte avbrytes på grunn av høy fart, mens det andre og fatale forsøket ble forstyrret av at automatiske systemer sviktet, ifølge Interfax.

Nytt fly

For mye drivstoff i tankene er risikabelt med tanke på landing, fordi det gjør flyet for tungt, og vanlig prosedyre tilsier at det skal dumpes før en slik nødlanding. Ifølge Interfax landet Superjeten med fulle tanker fordi pilotene kom til at det var for farlig å dumpe drivstoffet over Moskva.

I FULL FYR: En video fra Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva, viser passasjerer som flykter ut av det brennende flyet etter en nødlanding. Video: Tipser og Storyful Vis mer

Sukhoj-maskinen var bare ett år gammel, og moderne fly skal normalt tåle å bli truffet av lynet. Den russiske havarikommisjonens talskvinne Svetlana Petrenko sier etterforskerne undersøker tre mulige hovedårsaker til ulykken: inkompetanse hos pilotene, teknisk svikt og været.

De to såkalte svarte boksene - ferdsskriveren og taleregistratoren - skal være funnet, men myndighetene har så langt ikke kommentert noe om deres tilstand.

Russiske myndigheter har besluttet ikke å sette de resterende Superjet 100-maskinene på bakken - et uttrykk for at de ikke tror flyet har uoppdagede tekniske feil.