Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyvertinnene er i harnisk. Nekter å fly etter å ha blitt beordret til å tildekke håret

Air France krever hodeplagg i Teheran. Mener de opererer innenfor loven.

SIER NEI: Den kvinnelige besetningen i Air France tolererer ikke at selskapet nå tvinger dem til å dekke til håret når de lander i Tehran. Illustrasjonsfoto: Air France
SIER NEI: Den kvinnelige besetningen i Air France tolererer ikke at selskapet nå tvinger dem til å dekke til håret når de lander i Tehran. Illustrasjonsfoto: Air France Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyvertinner i Air France sier de nå vil nekte å fly til den iranske hovedstaden når flyselskapet gjenåpner ruta til Teheran seinere denne måneden, skriver britiske Telegraph.

Årsaken til misnøyen er at kvinnelige besetningsmedlemmer er beordret av flyselskapet til å dekke til håret når de ankommer Teheran.

Fagforeningene krever nå at Iran-flygningene derfor må bli gjort frivillig for kvinnelige ansatte.

På skoler og i offentlige kontorer i Frankrike er det forbudt å bære religiøse hodeplagg, og ansiktsdekkende slør er ulovlig å bære i offentligheten.

- Det er ikke vår rolle å fordømme bruken av hodeplagg eller slør i Iran, men vi nekter for at dette skal bli innført som obligatorisk. Flyvertinnene må få rett til å nekte å være med på disse flygningene, sier leder Flore Arrighi i fagforbundet UNAC.

- Toleranse og respekt Air France viser til at besetning i andre flyselskap er nødt til å bøye seg for iranske lover og regler.

- Toleranse og respekt for tradisjonen i de landene vi flyr til er del av selskapets verdier, sier en talsperson ifølge Telegraph.

Flyselskapet argumenterer også med at det er innenfor loven å begrense et individs friheter, dersom det kan forsvares med oppgaven som skal utføres.

Fagforeningen til flybesetningen er langt fra fornøyd med den forklaringen.

- De kvinnelige ansatte ønsker ikke å bli påført en kleskode, spesielt når det gjelder å ta på seg et skjerf som dekker hele håret i det de går av flyet, sier Christophe Pillet, en av sjefene for fagforeningen SNPNC.

- Uaktuelt Besetningen skal ha gått med på at de skal bruke denne typen hodeplagg når de er i Teheran, og ikke går i uniform, men krever altså at det skal bli gjort frivillig når de går i uniform.

SNPNC får støtte av en annen fagforening, UNSA, som også har sendt brev til Frankrikes minister for familier og kvinners rettigheter, Laurence Rossignol. Rossignol har tidligere uttalt seg svært kritisk bruk av denne typen hodeplagg som er religiøst motivert.

UNSA vil ikke tolerere det nye pålegget fra Air France.

- Mange kvinnelige ansatte har informert oss om at det er uaktuelt at det blir påbudt med bruk av hodeplagg. Det er ikke profesjonelt, og de ser det som en fornærmelse for deres verdighet, sier Françoise Redolfi fra UNSA.