NEKTET: Den kvinnelige besetningen i Air France tolererte ikke at selskapet ville tvinge dem til å dekke til håret når de lander i Tehran. Nå blir det frivillig for kvinnelige ansatte å jobbe på ruta. Illustrasjonsfoto: Air France
NEKTET: Den kvinnelige besetningen i Air France tolererte ikke at selskapet ville tvinge dem til å dekke til håret når de lander i Tehran. Nå blir det frivillig for kvinnelige ansatte å jobbe på ruta. Illustrasjonsfoto: Air FranceVis mer

Flyvertinnene raste etter å ha blitt beordret til å bruke hijab. Nå snur selskapet

Air France krevde hodeplagg i Teheran. Nå gjør selskapet det frivillig for kvinnelige kabinansatte å jobbe på selskapets ruter til Iran, der de er pålagt å bruke hijab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyvertinner i Air France varslet forrige uke at de vil nekte å fly til den iranske hovedstaden Teheran, etter å ha blitt beordret av selskapet til å bruke hijbab når de ankommer byen. Nå har selskapet valgt å snu.

Fagforeningene krevde at Iran-flygningene skulle bli gjort frivillig for kvinnelige ansatte. Etter massiv medieoppmerksomhet, og stor pågang fra flere fagforeninger har Air France nå lyttet til kravet, skriver Guardian

Det blir dermed frivillig for kvinnelige kabinansatte å jobbe på selskapets ruter til Iran.

- Kvinnelige ansatte som er satt opp på flyvninger til Teheran, som av personlige årsaker ikke ønsker å bære hodeplagg ved landing, vil kunne bli overført til en annen destinasjon. De vil dermed ikke være forpliktet til å jobbe på denne strekningen, sier talsperson Gilles Gateu i Air France til ABC

- Toleranse og respekt På skoler og i offentlige kontorer i Frankrike er det forbudt å bære religiøse hodeplagg, og ansiktsdekkende slør er ulovlig å bære i offentligheten.

- Det er ikke vår rolle å fordømme bruken av hodeplagg eller slør i Iran, men vi nekter for at dette skal bli innført som obligatorisk. Flyvertinnene må få rett til å nekte å være med på disse flygningene, sa leder Flore Arrighi i fagforbundet UNAC i helga.
Flyselskapet argumenterte først med at det er innenfor loven å begrense et individs friheter, dersom det kan forsvares med oppgaven som skal utføres. 

- Toleranse og respekt for tradisjonen i de landene vi flyr til er del av selskapets verdier, sa en talsperson ifølge Telegraph.

Det franske flyselskapet vil fortsatt kreve at det kvinnelige kabinpersonalet bruker hijab ved ankomst og opphold i det muslimske landet når ruta til Teheran gjenåpnes 17. april, men de vil ikke pålegge kvinnene å fly de nevnte rutene.

Mister ikke lønn Det nye unntaket innebærer at de ansatte som ikke vil jobbe på rutene til Iran, blir flyttet til andre destinasjoner uten å få trekk i lønn, skriver NTB. 

Selskapets rute til Iran ble nedlagt i 2008, men starter nå opp igjen etter at de internasjonale sanksjonene på grunn av landets atomprogram ble opphevet tidligere i år.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram