PÅ FLUKT: Den siste uka har titusener av mennesker flyktet fra Øst-Aleppo og til den vestlige delen av byen. Her hjelpes en mann i rullestol ut fra det som inntil for kort tid siden var kontrollert av opprørerne. Nå har Assads styrker tatt over. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix 
PÅ FLUKT: Den siste uka har titusener av mennesker flyktet fra Øst-Aleppo og til den vestlige delen av byen. Her hjelpes en mann i rullestol ut fra det som inntil for kort tid siden var kontrollert av opprørerne. Nå har Assads styrker tatt over. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix  Vis mer

KAMPEN OM ALEPPO:

FN: - 82 sivile syrere, også barn og kvinner, blir skutt i egne hjem

«Vi venter på å dø», twitrer innbyggere. FN-sjef frykter hva som nå skjer i «helvetes forgård», Øst-Aleppo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kampen om Aleppo er nå inne i sin siste fase, og syriske regjeringsstyrker kontrollerer nå over 90 prosent av Øst-Aleppo. FN advarer syriske og russiske myndigheter: «Ikke begå overgrep mot sivile», er beskjeden.

Men mye tyder på at det motsatte er i ferd med å skje. Soldater som støtter Bashar al-Assad og hans regime har nå gått inn i hjem i Øst-Aleppo og drept alle som var inne i husene. Dette inkluderer også kvinner og barn, melder FN ifølge BBC og The Guardian.

FN: 82 sivile skutt og drept

FNs menneskerettighetskontor melder nå om at de har troverdige bevis som viser at 82 sivile syrere ble skutt og drept på stedet. Blant de drepte skal det være 11 kvinner og 13 barn.

- Vi frykter det verste for hva som nå skjer i dette siste området, helvetes forgård, sier FN-sjef Rupert Colville, skriver BBC.

- Vi påpeker at FN ikke klarer å verifisere disse rapportene, men generalsekretæren ønsker å få sin bekymring ut til de relevante parter, sier Stephane Dujarric ifølge Al Jazeera.

En talsmann sier at det ser ut til at det har blitt et «fullstendig sammenbrudd på menneskeheten i Aleppo», ifølge BBC.

Ulike opprørsgrupper har hatt kontrollen over Øst-Aleppo i over fire år, men er nå i ferd med å tape. FN og verdenssamfunnet har gått ut og advart de ulike partene om å begå overgrep.

- Generalsekretæren er skremt over grusomhetene som er begått mot et stort antall sivile, inkludert kvinner og barn, i de siste timene i Aleppo, sier Stephane Dujarric, talsperson for FN-sjef Ban ki-Moon, skriver BBC.

- Dere er ansvarlige

Generalsekretæren ber nå alle sider om å beskytte sivilbefolkningen, men peker spesielt mot den syriske Assad-regjeringen og dens allierte (Russland, Iran og Hizbollah i Libanon.

Også Flyktninghjelpens sjef, Jan Egeland, advarer syrerne og russerne, og sier at de vil bli holdt «ansvarlige» for overgrep begått av militsgrupper som støtter den syriske regjeringen.

Egeland viser til at det opposisjonskontrollerte Øst-Aleppo i juli var på rundt 70 kvadratkilometer. Den siste måneden har syriske regjeringssoldater, med støtte fra Russland, Iran og Hizbollah, gjennomført en voldsom aksjon for å ta tilbake Øst-Aleppo.

- De siste ukene har opposisjonens områder krympet til en tiende-del. De siste 24 timene er dette blitt til bare to prosent av det opprinnelige området. Opposisjonen har falt og militsgrupper har blitt sendt inn. Det ser ut til at de har gjort forferdelige ting, sier Jan Egeland til BBC.

- FN klarer foreløpig ikke å bekrefte alle de bekymringsfulle rapportene, men generalsekretæren er svært bekymret og ber alle parter besinne seg, fortsetter Dujarric.

- Vil ikke stoppe bombingen

På grunn av sikkerhetssituasjonen klarer ingen å ha full oversikt over situasjonen i Øst-Aleppo, men BBC s kilder melder at rundt «50 000 mennesker er igjen under bombe-regnet» i Aleppo, og at russerne ikke går med på å stoppe bombingen for å la sivile mennesker, inkludert skadde barn, bli evakuert.

Øst-Aleppo har vært beleiret siden juli måned, og den siste måneden har russiske og syriske fly teppebombet området døgnet rundt, i et håp om å ta tilbake kontrollen av den strategisk viktige bydelen. Nå har de klart å ta kontroll over mer enn 90 prosent av den østlige bydelen.

Generalsekretær Ban ki-Moon frykter nå at mange overgrep kan begås for å få kontroll på de siste lommene av Øst-Aleppo. Generalen Zaid al-Saleh sier ifølge BBC at opprørerne ikke har «mye tid», og at de må «overgi seg eller dø».

Men FN frykter også at titusener av sivile er igjen i de opprørskontrollerte små områdene av Øst-Aleppo.

Venter på å dø

«Jeg venter på å dø» er nå en typisk Twitter-melding som blir sendt ut fra de siste opprørskontrollerte områdene, skriver The Vice.

«Jeg venter på å dø eller bli fanget av Assad-regimet... Be for meg og ha oss alltid i minne», skriver fotografen Ameen al-Halabi på sin Facebook-side.

Syria-krigen har drept mer enn en halv million mennesker, og over en million personer er skadd. I tillegg har mer enn halvparten av landets 22 millioner innbyggere flyktet, internt i Syria eller i nabolandene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer