RYDDESJAU: En beboer forsøker å redde det som er igjen av hjemmet sitt etter at syklonen Pams herjinger på Vanuatu. FN mener at 90 prosent av husene i hovedstaden Port Vila er ødelagt. Foto: REUTERS/UNICEF Pacific
RYDDESJAU: En beboer forsøker å redde det som er igjen av hjemmet sitt etter at syklonen Pams herjinger på Vanuatu. FN mener at 90 prosent av husene i hovedstaden Port Vila er ødelagt. Foto: REUTERS/UNICEF PacificVis mer

FN: - 90 prosent av husene er ødelagt

Folk på Vanuatu mangler hus, strøm og vann etter den tropiske supersyklonens herjinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første hjelpemannskapene har kommet fram til øystaten Vanuatu i Stillehavet. De melder om omfattende ødeleggelser og funn av flere som har dødd etter supersyklonen Pams herjinger.

Åtte personer er nå bekreftet omkommet og 30 er skadd, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Tallene vil mest sannsynlig øke når redningsmannskaper får søkt øystatens ytterste øyer, men dårlig infrastruktur kan føre til at det tar uker å nå fram til noen av de.

Spesielt er det den sørlige øya Tanna nødhjelpsarbeidere er bekymret for. En tjenesteperson hos Australias Røde Kors sier et fly har klart å lande der og at ødeleggelsene er omfattende.

TRENGER HJELP: De første nødhelpsmannskapene som ankom Vanuatu melder om problemer med hus, elektrisitet og vannforsyning. Foro: REUTERS/UNICEF Pacific
TRENGER HJELP: De første nødhelpsmannskapene som ankom Vanuatu melder om problemer med hus, elektrisitet og vannforsyning. Foro: REUTERS/UNICEF Pacific Vis mer

- Alle bygninger som ikke er av mur, har falt sammen, sier personen, som legger til at to dødsfall er blitt bekreftet på øya som har rundt 29.000 innbyggere og ligger om lag 200 kilometer sør for hovedstaden Port Vila.

FN mener opp mot 90 prosent av husene i hovedstaden er ødelagt etter at supersyklonen Pam feide inn over øygruppa sør i Stillehavet med vindkast på over 300 kilometer i timen sent fredag.

FN har ubekreftede meldinger om 44 døde i én provins og Titalls tusen mennesker anslås å trenge akutt hjelp.
Frykter for andre øyer Vanuatus president sier søndag at han frykter konsekvensene vil være de «aller, aller, aller verste» på øyer som myndighetene ikke har fått kontakt med.

- Vi vet ennå ikke omfanget av ødeleggelsene. Folk forsøker å finne et sted hvor de kan være i natt, sier president Baldwin Lonsdale, som er på en FN-konferanse i Japan om naturkatastrofer. Lonsdale ber verdenssamfunnet om hjelp, og blant dem som har sagt ja er Australia, EU, New Zealand og de tidligere kolonimaktene Frankrike og Storbritannia.
Unntakstilstand Vanuatu erklærte søndag unntakstilstand mens hjelpeorganisasjoner fikk sendt de første hjelpesendingene til øystaten.

- Dette kan sannsynligvis være blant de verste katastrofene Stillehavsregionen noen gang har sett. De humanitære behovene kommer til å være enorme. Hele samfunn er blitt blåst bort, sier Oxfams Vanuatu-sjef Colin Collett van Rooyen søndag.

ØDELAGT: Restene av et hjem etter syklonens herjinger. Mange av innbyggerne på Vanuatu bor i provisoriske blikkskur som hadde lite å stille opp med i møte med supersyklonen. Foto: REUTERS/UNICEF Pacific
ØDELAGT: Restene av et hjem etter syklonens herjinger. Mange av innbyggerne på Vanuatu bor i provisoriske blikkskur som hadde lite å stille opp med i møte med supersyklonen. Foto: REUTERS/UNICEF Pacific Vis mer

Mange av Vanuatus rundt 260.000 innbyggere bor i blikkskur eller små, skrøpelige hus som ikke er bygget for å tåle verken vindkastene eller flommen som den massive stormen førte med seg.

Som en bombe Innbyggere forteller at stormen hørtes ut som et godstog. Vrakrestene ligger strødd rundt i Port Vila, hvor det ser ut som en bombe har gått av.

- Folk har verken vann eller strøm. Situasjonen er virkelig desperat nå, folk trenger hjelp, sier talsperson Alice Clemens ved FNs barnefond UNICEFs kontor i hovedstaden. Satellittbilder viser at stormen dekket nesten alle landets over 80 øyer.
Naboer også rammet Oppmerksomheten har hovedsakelig vært rettet mot de enorme skadene på Vanuatu, men også Tuvalus 11.000 innbyggere fikk merke syklonens krefter da den feide over Stillehavet fredag.

- 45 prosent av befolkningen på Tuvalu, de fleste på øyene utenfor hovedstaden, har blitt rammet hardt. Hus og avlinger er skylt vekk, sier Sopoaga til Radio New Zealand International. Tuvalu ligger rundt 1.550 kilometer nordøst for Vanuatu.

Røde Kors i Stillehavet, som har kontor på Fiji, sier at infrastruktur, hus og et sykehus er blitt ødelagt. Andre stater i Stillehavet, inkludert Salomonøyene og Kiribati, har også fått skader, men ble ikke like hardt rammet som Vanuatu.

NØDHJELP: De første nødhjelpssendingene er på vei mot Vanuatu. Her fra en flybase  i Noumea på Ny-Kaledonia. Foto: AFP PHOTO / FRED PAYET
NØDHJELP: De første nødhjelpssendingene er på vei mot Vanuatu. Her fra en flybase i Noumea på Ny-Kaledonia. Foto: AFP PHOTO / FRED PAYET Vis mer

(NTB)

STORE ØDELEGGELSER: Et barn sitter foran restene av et hjem i hovedstaden Port Vila.  Foto: REUTERS/Kris Paras
STORE ØDELEGGELSER: Et barn sitter foran restene av et hjem i hovedstaden Port Vila. Foto: REUTERS/Kris Paras Vis mer
PINNEVED: De enkle boligene til mange av beboerne er blåst til pinneved av syklonen. Foto: AP Photo/Xinhua, Luo Xiangfeng
PINNEVED: De enkle boligene til mange av beboerne er blåst til pinneved av syklonen. Foto: AP Photo/Xinhua, Luo Xiangfeng Vis mer