Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FN: - Å stenge grensene for muslimske flyktninger bidrar til terrorisme

- Slike holdninger har vi prøvd å forhindre helt siden andre verdenskrig, sier Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

VENTER: En ung jente venter på at den stengte grensen fra Serbia til Ungarn skal åpnes, 15. september 2015. Bare ett døgn senere ble grensen stengt for all trafikk. Ifølge FNs høykommisær for flyktninger, Antonio Guterres, er det nettopp slike tiltak - å stenge grensene - som bidrar til terrorisme. Foto: Gregor Fischer / dpa
VENTER: En ung jente venter på at den stengte grensen fra Serbia til Ungarn skal åpnes, 15. september 2015. Bare ett døgn senere ble grensen stengt for all trafikk. Ifølge FNs høykommisær for flyktninger, Antonio Guterres, er det nettopp slike tiltak - å stenge grensene - som bidrar til terrorisme. Foto: Gregor Fischer / dpa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Debatten om hvordan man skal håndtere flyktningssituasjonen Europa står ovenfor, har ført til mange politiske forslag og konflikter. Blant annet åpnet Tysklands innenriksminister, Thomas Maiziere, for å ta inn 800 000 flyktninger i Tyskland.

Etterhvert har flere land foreslått strengere kontroller av flyktninger og migranter, både på grunn av situasjonens omfang og terrorangrepene mot Paris.

For få dager kunne et forslag om å stenge grensene i Schengen i opptil to år blitt vedtatt. Dette ville betydd at europeere ikke kunne reist uten pass i Schengens medlemsland.

Antonio Guterres - Portugals tidligere statsminister og nåværende høykommisær for flyktninger i FN - mener at det å stenge grensene kan føre til terrorangrep.

- Når folk sier at de ikke kan motta syriske flyktninger fordi de er muslimer, så støtter de som sier det terrororganisasjoner, og lar dem bli mye mer effektive i rekrutteringen av folk, sa Guterres til reporterne som hadde møtt opp på en pressekonferanse ifølge Al Jazeera.

- Kjempet siden andre verdenskrig Flyktninghjelpens seniorrådgiver, Pål Nesse, synes det er foruroligende at flere stater vil stenge grensene. Han mener at slike bestemmelser nører oppunder holdninger som blir stadig vanligere i Europa, der man fremhever muslimers «annerledeshet».

- Utsagnet hans er en spissformulering, men mange stater sier at de vil stenge grensene. Ekstremistene mener det er en kamp mellom kristne og muslimer, eller vesten og arabiske land. Vi hører slike utsagn fra flere og flere, der det settes likhetstegn mellom muslimer og mulige terrorister, sier Nesse til Dagbladet. 

FN ble opprettet i 1945, som et svar på det man fikk vite at hadde skjedd under Holocaust. FNs Verdenserklæring for menneskerettigheter, som ble vedtatt i 1948, er ment å sikre grunnleggende rettigheter alle mennesker har, uansett kjønn, religion, alder eller nasjonalitet.

UTESTENGT: Flyktninger som ikke fikk tillatelse til å krysse grensen fra Serbia til Ungarn 14. september går i stedet langs piggtrådgjerdet ved grenseovergangen Roszke. Foto: Beata Zawrzel / Demotix / Corbis
UTESTENGT: Flyktninger som ikke fikk tillatelse til å krysse grensen fra Serbia til Ungarn 14. september går i stedet langs piggtrådgjerdet ved grenseovergangen Roszke. Foto: Beata Zawrzel / Demotix / Corbis Vis mer

- Slike holdninger stater som stenger grensene har, har vi prøvd å forhindre helt siden andre verdenskrig. Vi har brukt lang tid på å ta avstand fra disse holdningene, og å ikke diskriminere på grunn av tro. Dette er et av de viktige prinsippene vi har ønsket å kjempe mot etter andre verdenskrig. Vi burde ha tilbakelagt det å se noen mennesker som uønsket på grunn av tro, sier Nesse til Dagbladet. 

- Moralsk katastrofalt Hunger Games Hindringene flere europeiske land legger for at flyktninger ikke så lett skal kunne komme seg til og gjennom Europa, har i The Guardian blitt kalt for et «moralsk katastrofalt Hunger Games». Deres kommentator, Bruno Maçães, ønsker at man heller skal bygge lovlige veier inn i landene.

- Vi har bygget et nytt Europa med åpne grenser etter andre verdenskrig, og det skal vi ivareta. Den viktigste utfordringen med den situasjonen vi er i nå, går på etterettning og gode sikkerhetssystemer. Å stenge grensene er ikke noe alternativ, men vi trenger en ordning der ingen land blir sittende med svært mange flere flyktninger enn andre, sier Nesse til Dagbladet.

Nesse sier at Europa i dag trenger en europeisk fordelingsinnsats, som han mener bør innebære skikkelig samordning av registrering av flyktninger, obligatorisk fordeling av dem som skal bli i landene, og bedre systemer for en praktisk og verdig retur av de som ikke trenger beskyttelse.

I The Telegraph fremheves det at man ikke kan stoppe terrorisme ved å stenge grensene, fordi terrorisme er resultatet av meninger og ideer, ikke av flyktningsstrømmer. Samtidig mener Jørgen Carling, migrasjonsforsker ved PRIO, at stengte grenser gir et større marked for menneskesmuglere.

Så langt har færre enn 200 flyktninger blitt overført til sine nye land innenfor EU. Målet var 160 000. 

PIGGTRÅDGJERDE: En far og hans sønn står ved piggtrådgjerdet som skiller Serbia fra Ungarn, 16. september 2015. Grensen ble plutselig stengt, og migranter forhindret fra å krysse den. Foto: Art Widak / Demotix / Corbis
PIGGTRÅDGJERDE: En far og hans sønn står ved piggtrådgjerdet som skiller Serbia fra Ungarn, 16. september 2015. Grensen ble plutselig stengt, og migranter forhindret fra å krysse den. Foto: Art Widak / Demotix / Corbis Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media