KULER´N på ISEN: En lomviflokk sitter på et isfjell på Svalbard. Foto: SCANPIX
KULER´N på ISEN: En lomviflokk sitter på et isfjell på Svalbard. Foto: SCANPIXVis mer

FN: - Aldri vært mindre is i Arktis

Advarer også mot mer ekstremvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har aldri vært registrert så lite is i Arktis som i 2008, advarer FN-organet WMO. Det blir også advart om mer ekstreme værtyper som følge av den globale oppvarmingen.

2008 har riktignok vært det kaldeste året hittil i dette årtusenet, men den globale oppvarmingstrenden er likevel klar, fastslår FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) i en fersk rapport.


Tynnere enn noen gang

- Det som skjer i Arktis er en av hovedindikatorene på den globale oppvarmingen. Den generelle tendensen er klar. Temperaturen på jorda stiger, sier Michel Jarraud, generalsekretær i WMO.

Siden målingene av isen i Arktis tok til i 1979, har isens omfang kun én gang tidligere vært mindre enn i år. I september dekket arktis et område på 4,6 millioner kvadratkilometer. Rekorden ble satt i 2007 da isen en måned bare dekket 4,2 millioner kvadratkilometer.


- Men på grunn av at isen i 2008 har vært tynnere enn noensinne, kan vi konkludere med at det siden 1979 aldri har vært så lite is i området rundt Nordpolen. Dette året har understreket tendensen de siste 30 årene som viser at stadig blir mindre is på og rundt Nordpolen, fastslår Jarraud.


Temperaturen stiger

Gjennomsnittstemperaturen i verden steg med 0,31 grader i 2008. Det er noe mindre enn den gjennomsnittlige økningen mellom 2001 og 2007.

Det er imidlertid liten grunn til å glede seg, skal man tro ekspertene.

- Tiåret vi nå er inne i er 0,2 grader varmere enn det foregående tiåret. Vi må se på dette i tiårsperspektiv, ikke år for år, sier klimaforskeren Peter Stott.

Stott er ansatt i det britiske Hadley-senteret som har hjulpet WMO med rapporten.


Ekstremvær

Det blir også påpekt at de ti varmeste årene siden de internasjonale målingene startet i 1850 har kommet siden 1997.

WMO baserer rapporten på statistikk og analyser fra meteorologiske institutter i 188 land. En rekke steder blir det meldt om vær av den ekstreme typen, som flom, omfattende tørke, hete- og kuldebølger, heter det i rapporten.

Titusener av mennesker omkom som følge av ekstremværet, blir det understreket i rapporten, som blant annet trekker fram syklonen Nargis som rammet Burma i mai i år. Om lag 78.000 personer omkom i etterkant av Nargis herjinger.


(NTB)